ПГКБ внасят проект за решение за дебат по антикризисните мерки

Мар 24, 2010 Новини БСП 0 1166

ПГ на Коалиция за България ще внесат проект за решение за дебат с участието на министър-председателя Бойко Борисов по антикризисните мерки

ПГ на Коалиция за България ще внесат проект за решение за дебат с участието на министър-председателя Бойко Борисов по антикризисните мерки. Това каза на брифинг в парламента Ангел Найденов. „Ние откриваме възможността за изслушване на представители на правителството за социално икономическата ситуация в страната", обясни депутатът от левицата. Според Найденов управляващите ще имат възможност да отчетат и ефекта от прилагането на антикризисния план, които беше приет през октомври и чийто срок за изпълнение изтича на 27 април. Коалиция за България иска да знае и какви са намеренията на правителството, свързани с новите антикризисни мерки, които се обсъждат с работодателските организации и синдикатите.

            Ангел Найденов напомни, че миналата седмица Коалиция за България поиска изслушване на министър-председателя, а днес - на още трима министри. Исканията  обаче бяха отхвърлени от мнозинството.

            Депутатът определи като незадоволително изпълнението на антикризисните мерки на правителството от края на миналата година. Според Найденов 80% от първоначално обявените мерки на правителството не са изпълнени, други са останали само добро пожелание. Трета група мерки са реализирани, но вече се отчитат като грешка от страна на правителството, например намаляването на осигурителната тежест с 2%. Четвъртата група са мерки, които са били реализирани като решение, но които не са били изпълнени, например мерките свързани със срочното възстановяване на ДДС. „Правителството не желае да предприеме необходимите антикризисни мерки по отношение на икономиката, на домакинствата на българските граждани. Вече антикризисни мерки не са толкова необходими. Необходими са спасителни мерки", коментира Ангел Найденов.

Коалиция за България предлага на Народното събрание да възложи на Министерски съвет да представи пред парламента до 31 март нови антикризисни мерки.