Филип Попов: „Рачевгейт“ е поредният гейт от крилото на ГЕРБ

Декларация от името на ПГ на „БСП за България“

„Рачевгейт“ е поредният гейт от крилото на ГЕРБ. Днес в много български общини има по един самозабравил се овластен, който раздава обществените поръчки на свои хора, който изнудва и заплашва. Днес, почти във всеки един град има по един „гейт“. 

Думата управление днес се покрива с корупция, с подмяна на процедури и облага. Започна се със „Суджукгейт“, „Кумгейт“, докато се стигна и до „Рачевгейт“ .

През миналата седмица Специализираната прокуратура започна разследване за злоупотреби на стойност 13 млн. лв. на кмета на община Септември Марин Рачев. Престъпления по служба, безстопанственост и неизгодни сделки. По думите на административния ръководител - прокурор Иван Гешев, на кмета може да бъде повдигнато обвинение и в участие в организирана престъпна група.

На един адрес са намерени всички счетоводни документи, печати, подписи на роднински и близки фирми, спечелили обществени поръчки на общината за милиони. В нощното шкафче на кмета на Септември са открити справки на ДАНС, касаещи местните избори от 2015 г. - в тях се съдържа информация за проведени действия от ДАНС по направление купуване на гласове. След тефтерчето на Златанов, отново е намерено тефтерче. В него се намират и бележки, разчети за фирми, свързани с кмета на община Септември.  Чрез които, вероятно е източвана Общината, описани са фирмите, суми на обществени поръчки, печалби и всякакви други съкращения. Остава въпросът - какво още е намерено на прословутото нощно шкафче на следствения кмет?

Сагата с Рачев започна отдавна, още в средата на миналата година. Още тогава народните представители от ПГ на БСП дадохме нарочна пресконференция, но нещата се случват бавно. Защо?

Още тогава АДФИ констатира, че: „При провеждането на обществените поръчки от община Септември са допуснати множество нарушения на Закона за обществените поръчки. Обществените поръчки са спечелени от фирми, за които има основателни предположения за близки връзки между собствениците на фирмите и кмета Марин Рачев. По време на изпълнение на строително-монтажните дейности са съставяни документи за осъществен контрол, но реално той не е упражняван. От взетите обяснения е видно, че фирмите, които са изпълнители на обществените поръчки, нямат необходимата техника и работна сила за изпълнение на заложените дейности. Същите те не могат да обяснят какви точно дейности са осъществени. Собствениците на фирмите сключвали допълнителни договори за наеми, което оскъпява цената на проектите. Нанесените щети на община Септември, от гореизложената информация, възлизат на около 13 000 000 лева”.

В последствие СГП се произнесе, че са налице кръгове около кмета на община Септември, които защитават частни корпоративни интереси за сметка на бюджета на Общината и държавния бюджет. Лицата Гергана Стоянова, Светла Димитрова и Владимира Бояджийска са собственици или в управлението на 11 фирми, които са спечелили обществени поръчки или изпълняват услуги по договор с община Септември.

Според  постановление на Софийска градска прокуратура: „В нарушение на Закона за обществените поръчки (ЗОП) кметът на община Септември Марин Рачев е възложил редица дейности на дружества, с които има връзка - бил е съдружник в същите, управители или собственици на дружествата са негови близки и роднини”. С това той е нарушил служебните си задължения с цел да облагодетелства въпросните фирми, като в нарушение на ЗОП им е възлагал дейности при свободно договаряне. „Голяма част от тези дейности не са изпълнени в пълен обем или въобще не са извършени, като въпреки това са разплатени, с което е причинена и вреда на Общината. Вредните последици са се изразили и в невъзможността да бъдат договорени по-изгодни за община Септември условия, което би могло да бъде сторено при провеждане на законосъобразни процедури по ЗОП“.

И така стига се до Специализираната прокуратура в края на миналата седмица.

Буди недоумение въпросът как кмет на община с около 25 000 жители има 250 000 лева, за да си плати гаранцията?

Смущаващо е наличието на документи, които според прокуратурата, не би трябвало да бъдат в шкафчето на кмета – документи, касаещи разработка на ДАНС. Затова искаме изслушване на председателя на ДАНС, главния прокурор, министъра на вътрешните работи по този въпрос.

Така ли се печелят избори, господа и дами от ГЕРБ, с документи т.нар. информационни продукти на ДАНС, които според закона би трябвало да се съхраняват на друго място /защитено/, а не да се въргалят в шкафчета на следствен кмет?

В тази зала има народен представител от ГЕРБ, пряко свързан с дейността на община Септември, а именно Даниела Малешкова, зам.-кмет на община Септември до април 2017 година. Ето защо, ние задаваме резонния въпрос - каква е ролята, мястото, участието и отговорността на заместника на Марин Рачев г-жа Малешкова  в сделките, след като АДФИ в доклад за извършена финансова инспекция за 2016 г. посочва, че със заповед кметът на община Септември е вменил на Даниела Малешкова да подписва платежни нареждания, приходни и разходни касови ордери, отчети за изпълнението на бюджета, а и ние смятаме, че тя няма да има нищо против да даде отговор на тези въпроси.

Кметът Марин Рачев се прочу и в Европа! Случаят със "златната нива", купена и препродадена на общината от роднини на кмета на огромна печалба. Този случай влезе в „Черна книга на правителственото разхищение в България“.

Корупцията се превръща в емблема на сегашното управление. Обогатяването на малцина, приближени до властта е за сметка на ниските заплати на млади учени, на ниските пенсии, на затворените болници, на тоталното отсъствие на справедливост и огромните неравенства в българското общество.

Ако не започнете да разбиваме този модел на управление - то вие нямате право да бъдете в тази зала.

Още колко „гейта“ са нужни на управляващи, за да осъзнаят, че държавността в България е тотално деградирала.