Петър Курумбашев: Климатичната политика на ЕС да е в синхрон с увеличаване на конкурентоспособността на българската икономика

България е една от десетте държави в ЕС, които ще бъдат подпомагана от Фонда за модернизация по време на прехода към нисковъглеродна икономика и енергетика

„България е една от десетте държави в ЕС, които имат доходи, значително под средните за Съюза, и ще бъде подпомагана от Фонда за модернизация по време на прехода към нисковъглеродна икономика и енергетика. Това ще стане, благодарение на 310 млн. квоти (Фонд за модернизация), както и безплатни квоти по правилата за държавна помощ.“ Това заяви Петър Курумбашев, член на Делегацията на българските социалисти в ЕП, по повод днешното гласуване на схемата за търговия с емисии в Страсбург. „Провежданата климатична политика на ЕС трябва да бъде в синхрон с увеличаване конкурентоспособността на нашата индустрия. Това е изключително важно за страни като България, които са външна граница на ЕС и граничат с държави, които не са включени в схемата за търговия с емисии“, каза още българският евродепутат.


На 22 ноември Съветът (на ниво посланици към ЕС) одобри предварителното споразумение относно реформата на схемата за търговия с емисии (СТЕ) за периода след 2020 г., постигнато между естонското председателство и Европейския парламент на 9 ноември. Договореният текст бе гласуван днес в Страсбург.

Реформата на СТЕ ще помогне на ЕС да постигне целта си за намаляване на емисиите на парникови газове с най-малко 40% до 2030 г. съгласно договореното в Рамката относно климата и енергетиката до 2030 г. и Парижкото споразумение.