БСП: Бойко Борисов и Цветелина Бориславова да обявят каква собственост притежават

Мар 24, 2010 Новини БСП 0 1522

Българската "Пепеляшка" притежава около 1 млрд

Българската "Пепеляшка" притежава около 1 млрд. лв., което я прави най-голяма антикризисна мярка в България

 

 

БСП настоява като част от антикризисна програма премиерът Бойко Борисов и Цветелина Бориславова да обявят каква собственост притежават. Това обяви на пресконференция секретарят на ИБ на НС на БСП и депутат от Коалиция за България Антон Кутев. В имотната декларация на премиера пише, че той има само 120 хил. лв., отбеляза Кутев. Заедно с това обаче българската "Пепеляшка" Цветелина Бориславова в резултат на своята делова и бизнес активност е натрупала сериозни активи за последните 9 години. Бориславова притежава около 1 млрд. лв., „което я прави най-голяма антикризисна мярка в България", коментира Кутев.

Депутатите от левицата показаха справка от годишния доклад на СИБанк към 31.12.2008г., както и списък с участията на Цветелина Бориславова в над 20 дружества. В периода от 2001 до 2005г. Бориславова се е сдобила с 37% от СИБанк, което тя придобива от Славчо Христов. Тези 37 % се равняват на около 300 млн. лв. Това означава, че Бориславова е печелила по 200 хил. лв. на ден. „Аз смятам, че няма човек в историята на България, който да е участвал в публичното управление и да може да се похвали с толкова богати роднини", отбеляза Кутев.

В СИбанк продължават да стоят и активите на всички големи държавни предприятия като НОИ, митниците, МВР и др. Левицата  настоява като антикризисна мярка всички тези бюджети да се преместят от СИбанк в Българската банка за развитие и по този начин да подпомогнат кредитирането на малкия и средния бизнес на България. Тази мярка рязко ще подпомогне икономиката в период на криза, категоричен беше Антон Кутев.

БСП настоява  да бъдат обявени обществените поръчки, които Цветелина Бориславова с всички свои фирми е спечелила в периода от юли 2009 насам. В момента, в който приятелят й или мъжът й стане министър-председател, рязко се повишава успеваемостта при обществени поръчки, коментира секретарят на БСП.

Социалистите са категорични, че Бориславова трябва да обяви точно какво притежава, кога и на каква цена го е придобила и какви данъци е платила. Ако не го направи, премиерът би трябвало да назначи прокурорска проверка по случая, смятат от БСП. „Сега дали ще даде на прокурор жена си, ще видим, но тази информация трябва да бъде предадена съвсем доброволно. Ще питаме, докато я дадат", заяви Кутев. Той изтъкна, че на този етап левицата разчита на заявената от ГЕРБ прозрачност на публичната власт.

„Бориславова е човекът, живял първо с главния секретар на МВР, след това с кмета на София, а сега и с министър-председателя и през цялото това време е имала отношение към властта", коментира Кутев. Според депутата не може да се каже, че Бориславова е обикновен банкер, защото очевидно не е, а тези нейни активи за около 1 млрд. лв. са придобити от 2001 до 2006 г., докато Борисов е бил в управлението на страната.