Кризисни центрове за защита на пострадали от домашни насилие във всеки областен град поиска ПГ на „БСП за България”

За Истанбулската конвенция разграничението е ясно – ГЕРБ срещу българския народ!

„ПГ на „БСП за България” иска изграждане на кризисни центрове за защита на пострадали от домашно насилие във всеки областен град. Левицата внася допълнения в Закона за защита от  домашното насилие - необходимите промени, които ние обещахме и които ще доведат до реални действия срещу домашното насилие. Именно това е силата на БСП - в нейната последователност и отстояване на това, което сме заявили за защита интересите на хората, а не като ГЕРБ, които правят една крачка напред, две назад. А за Истанбулската конвенция разграничението е ясно - ГЕРБ срещу българския народ”. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Драгомир Стойнев на брифинг в парламента. Той обясни, че изграждането, поддържането и управлението на кризисните центрове трябва да се осъществява при условията и по реда на Закона за социално подпомагане, тоест от държавния бюджет.

„Ако ГЕРБ приемат този закон в най-кратки срокове, до края на лятото, във всяка една област трябва да има изграден кризисен център, който да подпомага жените, жертва на домашно насилие”, подчерта Стойнев и допълни, че издръжката им ще струва около 2,5 млн. лв. годишно.

„Настояваме законопроектите срещу домашното насилие да бъдат гледани бързо в парламентарните комисии, защото БСП вече внесе един законопроект, който все още народните представители от ГЕРБ не желаят да гледат, дори и в комисия в НС”, категоричен бе зам.-председателят на ПГ. Стойнев обясни, че в предложението на БСП се казва, че престъпленията ще бъдат от общ характер. „Тоест, прокуратурата ще може да се сезира и да бори тези престъпления”, обясни Стойнев.

Надя Клисурска: Сега е моментът правителството на ГЕРБ да покаже- дали реално иска да се бори с домашното насилие

„Сега е моментът правителството на ГЕРБ да покаже- дали реално иска да се бори с домашното насилие. Сега е моментът нашето предложение да влезе незабавно за разлгеждане в НС и в комисиите, и да стане факт в средата на годината”, заяви народният представител от „БСП за България” Надя Клисурска. 

„През януари 2017 г. е приета Национална програма за борба срещу насилието, в която е разписано създаването на такива кризисни центрове”, обясни тя. Клисурска обясни, че максималният брой кризисни центрове-  10 на територията на страната е крайно недостатъчен и трябва всеки областен град да има такъв.

Кристиан Вигенин: Българската делегация на Съвета на ПЕС не е подкрепила Истанбулската конвенция

„Въпрос на преценка на всяка партия е по какъв начин да изрази отношението си към определени текстове към резолюциите. Списъкът за участие, който беше разпространен преди няколко дни, не е списъскът на гласувалите в подкрепа на Истанбулската конвенция. Българската делегация на Съвета на ПЕС в Лисабон не е подкрепила тези текстове и не е участвала в гласуването. Не е важно да се занимаваме с процедурни въпроси, политическата позиция на БСП е ясна”. Това заяви международният секретар на ПГ на „БСП за България” Кристиан Вигенин на брифинга в НС по повод гласуването на Истанбулската конвенция по време на Съвета на ПЕС в Лисабон.