Валери Жаблянов: ГЕРБ умишлено нарушават Конституцията, за да спасят дискусионната политическа кариера на Делян Добрев

Декларация от името на ПГ на „БСП за България“

Най-нормално би било декларацията на ГЕРБ да завърши с разграничаване от ръководството на парламентарната група на ГЕРБ и от ръководството на партията. Тъй като то е съпричастно в цялата си политическа дейност и собственото си битие към бившия режим и носи същата отговорност, каквато носят основните дейци и функционери на българската комунистическа партия по това време. Следователно трябва да минат през един вътрешен катарзис и да постигнат онази демократична чистота, която призовават народните представители.

Приемаме и разбираме стойността на разделението на властите, като гарант за демокрацията, на основните принципи като върховенството на закона и плурализма на мненията. И това беше записано в Конституцията от 91-ва година. От тогава до днес тези принципи са в основата на българския политически живот. БСП нито в едно свое действие, дори в моменти, когато този парламент и най-висш орган на суверена е бил подлаган на, меко казано, незаконни действия, не е прибягвала и не допускала нарушаването на Конституцията.  Това ми се струва доста, извинявам се за израза, перверзна представа за демокрацията. Демокрация, която може да съществува въпреки Конституцията, въпреки правовия ред. Това не е демокрация, а както са казали древните – управление на тълпата. Но това е нещо съвършено различно. Какво ни дава основание да твърдим това? Със своето решение от вчера КС недвусмислено подчерта, че с акт на НС е нарушен чл. 4 от Конституцията, където върховенството на правовата държава е изведено в абсолют. КС подчерта, че с решение на НС е нарушен един от основните принципи за нашето политическо битие, като народни представители, а именно- свободният мандат на народния представител. Това нарушаване, от страна на мнозинството, беше извършено умишлено, с намерението да се спаси дискусионната политическа кариера на Делян Добрев, който и до днес ,кой знае защо,седи в НС. С внасянето на нашето искане до КС поискахме конституционните съдии, които не могат да бъдат заподозрени в каквато и да било преднамереност, да се произнесат по решението, инициирано и наложено от мнозинството. Отговорът е ясен. Това не е позиция на БСП. Това е решение на една от висшите институции в републиката, което издава цялото отношение на ГЕРБ и на режима, който налагат от 10 години в България по отношение на всички останали легитимни държавни институции. Отношение на неглижиране на правото, на Конституцията, на върховенството на закона, на плурализма, на всички форми на граждански и политически свободи. Установяването на един полуличен режим, който не може да бъде скрит, дори зад интензивния парфюм на европредседателството.

Прочитайки позицията на БСП, като привърженик, като един от авторите и като един от стожерите на конституционния ред в републиката, искам да призова мнозинството, от името на БСП и всички убедени конституционни демократи в България, да не разграничават Конституцията и демокрацията в България. Да разберат, че демокрацията и върховенството на закона са взаимно свързани, неразривно свързани и по никакъв начин, сегашното и което е друго мнозинство, може да бъде поставено над Конституцията. Ако ГЕРБ и нейното ръководство разберат тази проста аксиома на демократичния политически живот, ще влязат в рамките на добрите европейски практики на десноцентристките партии и ще се превърнат в една автентична проевропейска партия, която е такава по съдържание, на практика, а не само в името си.