Заместник- министърът на регионалното развитие и благоустройството Георги Прегьов е свързан с проекта „Цанков камък"

Мар 22, 2010 Новини БСП 0 1666

Сергей Станишев: Ако премиерът дава бюджета за 2009г

Сергей Станишев: Ако премиерът дава бюджета за 2009г. на прокуратурата, това означава, че дава и изпълнението му през втората половина на годината и постигнатите от неговото правителство резултати

Прехвърлянето на управленски теми към прокуратурата се превърна едва ли не в единствения инструмент на управление  на сегашното правителство.  Това заяви председателят на БСП Сергей Станишев по повод обвиненията  на премиера Борисов за необезпечени договори от бюджета за 2009г. Според лидера на БСП това е поредното признание на безсилието на сегашното правителство.  „Ако премиерът дава бюджета за 2009г. на прокуратурата, това означава, че дава и изпълнението му през втората половина на годината и постигнатите от неговото правителство резултати", отбеляза Станишев. Той изтъкна, че събираемостта на приходите за втората половин година са по- ниски от средно годишните този проблем се задълбочава.

Според Станишев поредният антикризисен план, който оповестява правителството, е ясно признание за провала на дясната политика на управляващите. „Това е своеобразна капитулация под натиска на работодатели и синдикати и общественото недоволство", категоричен беше лидерът на БСП.  По думите му новият антикризисен план на управляващите означава по същество ревизия на бюджета. Лидерът на БСП напомни, че от предишния план от месец септември на практика е приложена една единствена мярка, която обаче дава негативен резултат. Станишев напомни, че първоначалните прогнози на правителството бяха, че кризата ще приключи през месец април тази година.

„ПГКБ ще иска да се проведе сериозен дебат в парламента по новия план на правителството", заяви Станишев. Той напомни, че Бойко Борисов отказва да се яви в Народното събрание, за да се дискутира най- важният проблем в страната, какъвто е кризата . Лидерът на БСП обяви, че левицата ще формилира свои допълнителни предложения за излизане от кризата, наред с  деблокирането  на резерва на Здравната каса и увеличаването на финансирането по Националния план по заетостта. „Не може тройно да се намаляват средствата за борба с бедността, когато всеки ден се регистрират по 1300 нови безработни", заяви Станишев. По думите му в резултат на политиката на правителството икономиката на страната се движи надолу, а социалната сфера - към катастрофа.  

Станишев определи като неприемливи опитите на правителството да внушават „гръцки сценарий". Според лидера на БСП подобни внушения оказват влияние върху поведението на бизнеса. Противоречивите сигнали на правителството допълнително създават несигурност за инвеститорите и смущават хората. „Всеки ден им се сервират нови идеи, които после се опровергават от самото правителство", коментира председателят на БСП.

Корнелия Нинова предупреди, че в страната назрява ново социално напрежение. Бюрата по труда отказват да регистрират нови безработни, защото не са предвидени достатъчно средства за обезщетения. "Не приемаме замразяването на доходите и повишаването на данъчната тежест. Настояваме държавата да започне да се разплаща и да се възстанови ДДС-то", каза още Нинова. По думите й липсват мерки за борбата срещу сивия сектор, поради което 1,5 млрд лв. остават в него. „В момента са нужни не антикризисни мерки, а спасителни", заяви секретарят на БСП.

Сергей Станишев отбеляза, че правителството има два основни инструмента за политика. В икономическата и социалната сфера това е Симеон Дянков - идеолог на реформите на правителството, които замразиха икономиката и бизнеса и водят до обедняване на хората. Другият е Цветан Цветанов - острието на атаката срещу съдебата власт, прокуратурата и президента.  „Тази власт не желае да има реална опозиция", коментира Станишев . По думите му БСП устоява на натиска и все повече хора осъзнават тенденциите в държавата.

По повод  обевиненията на управляващите за „Цанков камък" Станишев отбеляза, че надзорник на проекта  е фирмата Арнаудов консулт. Тази фирма е на Георги Прегьов  - зам.- министър на регионалното развитие и благоустройството.