Корнелия Нинова: За една година президентът и вицепрезидентът изпълниха със съдържание президентската институция

Имаха последователни, силни и твърди позиции в защита на националния интерес

„Отчетът на президента и вицепрезидента беше респектиращ. За тази една година изпълниха със съдържание президентската институция“. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в парламента. Според нея президентът Радев има впечатляваща международна дейност, в която е отстоявал националния интерес на България. „Имаха последователни, силни  и твърди позиции по вътрешно-политическите въпроси на България, съсредоточени като теми върху национална сигурност, борбата с корупция, социални въпроси. Двамата абсолютно последователно през тази една година изпълняваха това, което обещаха в предизборните си платформи. За мен това е най-силната характеристика на президентската двойка“, подчерта Нинова. „През тази година Радев не успя да ни убеди за достигане на 2% от БВП за превъоръжаване. Нашата партия има друга позиция по този въпрос и аз съм я изразявала пред него и пред КСНС“, допълни тя. 

„Що се отнася до оценката му за парламента, приемам я с тъга, но е вярна. Виждате какво прави мнозинството с парламентарната република. ГЕРБ години наред, а Бойко Борисов лично, три мандата, превърна парламента в това, което каза г-н Радев – нотариат, който му заверява подписа“, коментира председателят на БСП. Като пример посочи вчерашния дебат по вота на недоверие. „Може ли да има вот на недоверие към правителството и да не дойде министър-председателят? От месеци не е идвал на парламентарен контрол. Това е основен проблем на демокрацията и на парламентарната република в България“, каза още Нинова. Според нея това е системно и последователно погазване на Конституцията и на институциите в България. „Управляващите  и президентът имат абсолютно различни позиции по важни за държавата теми, например борбата с корупцията. Това не е просто разминаване, а битка на концепции“, отбеляза тя.

„Приоритет на президента за следващата година остава свободата на словото, за което го подкрепям. Имаме нужда от свобода на словото“, допълни лидерът на БСП. Тя припомни случая, когато беше изгонен от парламентарната зала лидер на опозицията – тежко посегателство върху свободата на словото.