Румен Гечев: Фактите за системата БАЦИС са стряскащи

Янр 22, 2018 Новини БСП в медиите 0 932

В доклада си ДАНС констатира, че съществува заплаха за икономическата сигурност на страната

„Фактите за системата БАЦИС са стряскащи" - това заяви пред БТВ депутатът от ПГ на " БСП за България" Румен Гечев. Той напомни, че през 2012 г. се сключва договор с изпълнител-софтуерна  фирма, която да изгради информационна система по внос и износ на стоки от и към България. Това е система  със стратегическа важност, тъй като касае не само приходите към бюджета от акцизи и ДДС, но и националната сигурност. Гечев  добави, че няколко години след това ДАНС заключва, че налице са технически възможности за манипулиране или неоторизирано влизане в компютърната система, използвана за контрол и мониторинг в Агенция „Митници”.  ДАНС отбелязва още, че при работа с проверената компютърна система не са спазени общоприети „добри практики” за мрежова информационна сигурност. „Съществуват условия за създаване на заплаха за финансовата и икономическа сигурност на страната, поради наличие на възможност за манипулиране на количеството стоки, подлежащи на акцизно облагане. Налице са признаци, че служители от Агенция „Митници” са изменили съдържанието на анализиращата компютърна система, с цел прикриване на допълнителни уязвимости в нея”, изтъкна Гечев, цитирайки доклада на агенцията.

Той заяви, че това означава, че ДАНС разстрелва тези, които са допуснали функционирането на такава система. Румен Гечев обясни, че в БАЦИС може да се влиза с обща парола. „Всички митнически служители на територията на страната влизат в нея с една и съща парола, която, както установяват ДАНС и прокуратурата, е много лесна. Трагично е, че в нея може да се влезе през Скайп. Това са фактите”, заяви народният представител. Социалистът обясни, че  Главният прокурор днес е потвърдил, че системата е направена така, че няма следи кой служител и кога е  влизал в нея. „След като е направено така, че да  няма следи, какъв е екипът от Министерство на финансите и митниците, който е задал да се направи такъв скандален пробив в системата”, попита Гечев. То добави, че днес представителите на левицата са попитали още- какъв е съставът на комисията, която е приела програмата и как е възможно да бъде приета такава система.

„Днес г-н Горанов обясни, че в средата на 2016 г. са взети мерки след сигнал от българска фирма за манипулиране на данни. В писмото си от 3 януари 2018 г. до премиера, той казва обаче, че от 340 устройства, чрез които се влиза в системата, само 47 са извършили необходимите препоръки”, каза още проф. Гечев. Той потвърди, че приходите от ДДС и акцизи са се вдигнали с около 900 млн. лв. заради променените цени на горивата, новия акциз за цигарите, промяната в БВП и потреблението. „Евростат и Американският аналитичен център „Global Financial Integrity” публикува информация, че България е на първо място по сива икономика в ЕС с  почти 30%, което е над 100% от средния европейски показател”, обяви Румен Гечев.