Жельо Бойчев: Стотици милиони левове от акцизи и ДДС потъват в сивата икономика

Янр 16, 2018 Новини БСП 0 968

ПГ на БСП ще започне инициатива за разсекретяването на доклада на ДАНС за информационната система

„Стотици милиони левове от акцизи и ДДС потъват в сивата икономика”. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Жельо Бойчев на пресконференция в централата на партията. Той добави, че БСП непрекъснато  настоява и поставя въпроса за сивата икономика и контрабандата. „През месец ноември, в парламента бе проведено закрито заседание, на което бяха изслушани ръководителите на всички служби и приходни агенции в страната и главния прокурор. На това заседание бяха изнесени фрапиращи данни за слабостите в работата на Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС)”, обясни още той. Бойчев добави, че идеята е била тя да свърже всички лица, задължени по Закона за акцизите и данъчните складове. „Това е нужно, за да може да се бори контрабандата и държавата да събира дължимия акциз и ДДС”, добави още народният представител. Социалистът каза още, че постановлението от проверката на прокуратурата и доклада на ДАНС за работата на тази система са изпратени през август 2016 г. на премиера Борисов. „Ние многократно поставихме въпроса към него - какви мерки е предприела държавата, за да отговори на тези слабости. Той обаче бяга от тези въпроси”, каза още Бойчев. Народният представител заяви, че ПГ на БСП ще започне инициатива за разсекретяването на доклада на ДАНС, тъй като в него се съдържа важна информация и са описани всички слабости, констатирани в работата на информационната система. „Водим спорове за пари за здравеопазване, общински болници, увеличение на възнагражденията на служителите на МВР и много други, докато стотици милиони левове не се събират заради липсата на адекватна система”, възмути се народният представител.  Той пита какво е направила българската държава от август 2016 г. и какви мерки са предприети, за да не бъде ощетяван българският бюджет. „Имат ли връзка пропуските в акцизната система с убийството на висшия данъчен служител, който отговаряше за фискалния контрол на такива стоки”, попита още Жельо Бойчев.

Атанас Зафиров: Борисов възлагал ли е на службите да дискредитират депутата Делян Добрев?

Цялата партия застава зад Елена Йончева

„Дали премиерът Борисов е възлагал на българските служби да дискредитират Делян Добрев чрез Елена Йончева. Ако пък той не знае за такова нещо- означава ли това, че г-н Добрев лъже и прави внушения или службите правят нещо зад гърба на премиера на страната?” Това попита членът на ИБ на БСП Атанас Зафиров по време на пресконференцията. Той коментира и думите на Делян Добрев от сутринта така: „За пореден път станахме свидетели как български политик, народен представител, вместо да даде отговор на поставени въпроси, интересуващи българското общество, се опита по един по недостоен начин да отклони общественото внимание в  погрешна посока”.

„Зад Елена Йончева стои цялата парламентарна група на левицата, ИБ на БСП, а бих казал и цялата партия, защото битката, която поведохме с паралелната държава- смятаме да я изведем до успешен край”, категоричен бе той.

Елена Йончева: Не работя за български или чужди служби

„Не работя за български или чужди служби. За това би трябвало да знае премиерът Борисов, защото той отговаря за службите“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева. Тя подчерта, че по време на цялата изборна кампания, и след това, е пребивавала само в хотел в Хасково. Йончева обясни, че е била поканена на публична среща на Ловно-рибарския съюз на тема бракониерство и човекът от снимката, която показва Добрев, е член на този съюз. „Той беше един от водещите на тази среща. Не работи за мен, не е бил част от предизборната кампания, не е член на партията. Нямам информация и за неговото минало“, каза още народният представител. „Не разбирам и за кои трима бизнесмени говори г-н Добре, но ако смята, че има нещо нередно, да внесе сигнал в прокуратурата“, призова тя.

Йончева припомни, че цялата община Хасково е била подчинена на един приятелско-роднински кръг на Делян Добрев. „Кумгейт“ е само на повърхността и очакваме прокуратурата да се самосезира“, коментира депутатът от левицата. Според нея този роднино-приятелски кръг, на практика, използва огромни обществени ресурси. „Искаме прокуратурата да провери как фирмите около въпросния зет и фирми с негово участие печелят над 50 млн. лв. само за последните 2 и половина години в община Хасково - основно проекти, свързани със санирането по програма за енергийна ефективност“, каза още Йончева. „Бихме искали да разберем какъв е произходът на средства на заема, който неговите родители взимат – 2 млн. лв. за строителство на фабрика за пелети, в момента, когато Добрев е министър на икономиката и енергетиката и туризма“, допълни народният представител. Тя припомни, че Делян Добрев е със свален имунитет и е обвиняем за безстопанственост на стойност 10 млн.лв. „Това не е лична битка срещу Делян Добрев, а срещу схемата „Хасково“, която той е наложил и я има в много градове“, категорична е Йончева. По нейните думи, в края на юни 2017 година, община Хасково обявява поръчка за саниране на 11 блока. „10 от тях се печелят от г-н Гаргов – въпросният зет и свързани с него фирми. Искаме прокуратурата да провери дали има нарушение при избора на тези фирми в конкурса“, подчерта Елена Йончева.