Сергей Станишев: Управляващите да спрат с лъжите

Мар 21, 2010 Новини БСП 0 1747

Докато Бойко Борисов реже ленти из страната, реалното управление е в ръцете на Дянков и Цветанов   БСП не е самоцелна опозиция

Докато Бойко Борисов реже ленти из страната, реалното управление е в ръцете на Дянков и Цветанов

 

БСП не е самоцелна опозиция. Можем да окажем помощ на ГЕРБ. Първото условие за това обаче е да спрат с лъжите! Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев на среща с бургаските социалисти. Според лидера на БСП манипулацията на общественото мнение чрез лъжи е част от политиката на правителството. Вместо да се работи сериозно за преодоляване на кризата, управляващите хвърлят държавата в изкуствени скандали.

Станишев отбеляза, че на осмия месец от управлението на правителството са очевидни негативните тенденции, за които БСП предупреждаваше преди изборите. „Тогава повечето хора не ни повярваха, но днес те се потвърждават", заяви Станишев. По думите му управляващите провеждат крайно дясна политика, каквато много хора не са вярвали, че ще се случи. Върви се към приватизация на остатъците от държавната собственост - предимно в енергийния и в публичния сектор. Лидерът на БСП напомни, че неотдавна министър Нанев призна в интервю за Ройтерс какъв е замисълът на здравната реформа на правителството - приватизация. „Не по- високо качество или достъпност", добави Станишев. По думите му се върви и към ликвидация на БАН.

Лидерът на БСП припомни, че идеята на управляващите да има балансиран бюджет на всяка цена доведе до това държавата да престане да се разплаща в реалната икономика. „Фискалният излишък се е стопил с 2 млрд.лв.", отбеляза Станишев. Той предупреди, че заради политиката на правителството кризата в страната се задълбочава, превръща се в социална и тежестта й се стоварва върху гражданите. Безработните са вече 380 000 души. „В новия антикризисен план на управляващите линията е същата", коментира Станишев. Той прогнозира, че при тази политика до няколко месеца ще има сериозен спад на приходите и тежък бюджетен дефицит.

Станишев определи като положителна борбата срещу престъпността. „БСП е готова да подкрепи всеки удар на държавата срещу престъпността, стига да се спазват законите", заяви той. По думите му в момента са на лице и нови възможности за усвояване на еврофондовете. Тук обаче проблем е забавянето, както и неясните пълномощия на новия министър, отговарящ за европейските средства. Бившият премиер изтъкна, че за България никога не са били спирани оперативни програми.

Според лидера на БСП докато Бойко Борисов реже ленти на обекти, реализирани благодарение на предишното правителство, реалната политика се води  от други двама души. Единият е финансовият министър Симеон Дянков - идеолог на всички реформи на управляващите. Другият е вътрешният министър Цветан Цветанов, който използва МВР за политическите цели на правителството. Той е и основното острие в безумната идея за импийчмънт на президента. Станишев предупреди, че се върви към авторитарно управление и всеки, който критикува управляващите, бива наказван.

Пред бургазлии Станишев изтъкна, че провеждането на изнесени заседания на ИБ на НС на БСП е част от промяната в партията. Те са част от прекия и системен диалог на БСП със структурите си и с хората по места.

Секретарят на партията Евгений Узунов коментира ситуацията на партийните структури на БСП в Бургас. Той изтъкна, че партията ще бъде укрепена с общите усилия на членовете на националното ръководство и социалистите по места.

Членът на ИБ на НС на БСП и лидер на Младежкото обединение в БСП Явор Гечев обобщи работата на Обединението от неговото учредяване до момента. „Младежите казваме нещата такива, каквито ги мислим", каза още Гечев.

В края на срещата с бургазлии Станишев връчи партийните книжки на новите млади членове на партията.