БСП с нов сигнал до прокуратурата за спечелени обществени поръчки от роднински кръг на Делян Добрев

Елена Йончева: Свързани с Добрев фирми са усвоили 50 млн. лв. в Хасково

„Кумгейт“ е само повърхността, най-видимата част от аферата в Хасково. Усвоява се огромен обществен, общински ресурс от един роднински кръг. Днес внасяме в прокуратурата сигнал за спечелени обществени поръчки за над 50 млн. лв. Това са група компании, търговски дружества, свързани помежду си чрез акционери и съдружници управители“. Това заяви пред журналисти в парламента говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева. Тя обясни, че в тези дружества пряко или чрез свързани лица участва зетят на Делян Добрев, г-н Гаргов. По думите й същият заема мястото на Делян Добрев в дружество „Форуком фонд имоти“, след като той влиза в политиката.

Елена Йончева обясни, че документите, с които разполага, са за над 50 млн. лв. само за област Хасково. „Настояваме прокуратурата да провери спечелването на обществени поръчки за саниране на блокове по програмата за енергийна ефективност от юни 2017 г.“, заяви още тя и поясни, че обществената поръчка е обявена в края на юни 2017г. за 11 блока. Говорителят на ПГ на левицата обясни, че се явяват 130 кандидата и 10 от тези блока са спечелени от фирми на зетя на Делян Добрев и свързани с него фирми. „Настояваме прокуратурата да извърши проверка за участието на г-н Добрев в дружества, свързани с офшорни компании“, продължи Йончева. Тя обясни, че разполага с документи, които показват, че роднинските фирми, които печелят обществени поръчки в различни сектори в община Хасково, получават парични средства от офшорни компании на Сейшелските и   Маршаловите острови.  „Настояваме прокуратурата да провери как са обезпечени тези заеми и произхода на средствата.  Настояваме прокуратурата да провери и произхода на средствата за строителство на завод за пелети от фирма „Визьор“, собственост на родителите на Делян Добрев“, заяви тя и допълни, че по думите на самия собственик на завода за пелети, стойността му е около 2 млн. лв. По думите й това е заем от офшорна компания, взет чрез фирмата на  зетя на Добрев.

Оттеглянето на оставката на Делян Добрев Елена Йончева определи като политическо нехайство. Той обаче трябва да дава отговори на въпроси.  „Когато усети, че общественият натиск и медийният интерес към неговия случай е затихнал, той отново се връща в парламента“, каза още Елена Йончева.

Георги Свиленски: Защо Добрев си оттегли оставката?

„Какви обстоятелства промениха ситуацията от момента на срещата на Добрев с премира до оттеглянето на оставката. Г-н Борисов ли го помоли да оттегли своята оставка, след като той многократно заяви, че няма да я оттегля?“, попита зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски. „Добрев  подаде оставка и това беше прието като достоен акт.  Колегите му от ГЕРБ отказаха да го освободят. Това е нарушение на Конституцията  и БСП внесе сигнал до КС. Беше образувано дело по този случай и на 22.12.2017г. Добрев, разбирайки, че КС е образувал дело, оттегля своята оставка. Защо?“, попита Георги Свиленски.