Крум Зарков: Антикорупционният закон няма да проработи, логиката му е сбъркана

Корумпирани политици и тези които ги корумпират ще продължават да се радват на безнаказаност

„Антикорупционният закон няма да проработи, защото логиката му е сбъркана, но се приема, за да покажем, че нещо все пак се случва.“ Това заяви в пленарна зала по време на дебатите за ветото на президента зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков. Той обясни, че нито един от аргументите, които са били изтъкнати като притеснителни при обсъждането на антикорупционния закон, не са били взети предвид. Социалистът подчерта, че едно обсъждане има смисъл, когато страните се чуват. Според него нито един от аргументите на ветото не е бил оборен. „Какво ни казва президентът във ветото – този закон няма да проработи, корумпирани политици, длъжностни лица, чиновници и тези, които ги корумпират ще продължават да се радват на безнаказаност“, обясни той.  

Зарков подчерта, че нито едно становище не е в подкрепа на този закон – нито политическо, нито експертно, нито журналистическо.  Той припомни че и ДПС, и ОП са подкрепили закона със резерви и са внесли предложения, които също не са били приети. Зам.-председателят на ПГ на левицата обясни, че въпреки това, със силата на аритметичното мнозинство, законът е гласуван така, както е бил внесен. Ръководството на органа ще трябва да се съобразява с управляващото, в момента, мнозинство.  „Защо ще се ползват СРС-та, подслушвания и проследявания от орган, който няма да разследва?“, попита още Крум Зарков.

Пенчо Милков:  Българските граждани посочват корупцията като основен проблем у нас. Този закон не е решение 

„Българските граждани посочват корупцията като основен проблем у нас. Този закон не е решение.“- заяви депутатът от левицата Пенчо Милков. Той обясни, че има няколко основни аргумента срещу закона на управляващите. На първо място  посочи, че не урежда  борбата с корупцията, въпреки че претендира да го прави. На второ място Милков изтъкна, че въпреки всички международни конвенции, по които България е страна и определят корупцията като престъпление, за управляващите това не е така. На трето място обясни, че назначаването и освобождаването на членове на органа ще бъде възможно от всяко следващо политическо мнозинство и всеки състав на органа ще направи всичко възможно да си гарантира подкрепата на тези, които трябва да контролира.  

Тодор Байчев: Предложенията на управляващите се разминават с обществените очаквания

„ПГ на „БСП за България” ще подкрепи ветото на президента.” Това заяви народният представител от „БСП за България” Тодор Байчев от парламентарната трибуна. По думите му съвсем ясно е, че има множество различия между целта и мотивите, с които е внесен законопроекта и предложените норми в него. „Считаме, че  предложените норми няма да отговорят на обществените очаквания за противодействие на корупцията, дори биха се разминали с тях”, посочи Байчев. Според него в законопроекта трябва да се разглеждат и мерки за превенция, за разследване и да се предлагат конкретни действия за борба с корупцията. „Не може орган, избиран от мнозинството, да контролира управляващите”, категоричен бе той.