Петър Курумбашев: Сега е моментът да покажем дали можем да бъдем достоен член на ЕС

България е във фокуса на Европа

„Бих се радвал, ако след 6 месеца в ЕС има оценка, че България е била достоен председател, свършила си е добре работата и  част от проблемите са получили своето решение, а диалогът е станал по-добър”. Това каза евродепутатът от БСП/ПЕС Петър Курумбашев пред БНТ.  Той добави, че досега сме свикнали да носим само нашите проблеми и да чакаме тяхното решение, а сега към нас се задават конкретни въпроси и се иска тяхното решение.  „Сега е моментът да покажем дали можем да бъдем достоен член на ЕС”, коментира Курумбашев.

Евродепутатът добави, че двойните стандарти в храните са проблем, защото под една и съща марка се продава различна стока. „Когато продуктите на една и съща марка са с различно качество за определени държави, очевидно има проблем и подходът към потребителите не е почтен. Тук е мястото България да каже, че когато ние сме председатели на ЕС, той не се движи на втора скорост”, заяви още той.  Петър Курумбашев добави, че България е във фокуса на Европа и това се е видя и вчера, когато Доналд Туск говори на български, Юнкер каза, че трябва да влезем в еврозоната и Шенген.

„Има няколко много важни досиета, които ще отидат във фокуса на съвета, тъй като вече са приети в парламента. Едно от тях е това за защита на личните данни . Много хора се притесняват, че когато са в интернет,  техните устройства могат да бъдат хакнати”, каза още евродепутатът от левицата.  Той добави, че докладът за цифровата търговия също е много интересен, защото има фалшиви сайтове, а географското ограничение за покупки също е проблем.  Той обясни, че в момента се предвижда да се удвои и бюджетът на Европейската агенцията по киберсигурност. „Тези теми ще бъдат и във фокуса на нашето европредседателство”, каза още Петър Курумбашев.