Кристиан Вигенин: По време на европредседателството са нужни позиции на България

Янр 10, 2018 Новини БСП в медиите 0 253

Трябва да се запази кохезионната политика на ЕС, въпреки намаляване на бюджета след Брекзит

"Има теми от националната политика, по които е много важно и опозиция, и управляващи да работят заедно.  Външната политика и европейските въпроси, макар и преплетени, са едни от тях. По тях не са нужни просто позиции на правителството, но и позиции на България. И колкото по-единни сме по тези въпроси, толкова по-големи ще са възможностите страната ни да влияе върху процесите.” Това каза по БНТ Кристиан Вигенин, депутат от ПГ на „БСП за България” и председател на парламентарната Комисия по европейски въпроси и контрол на европейските фондове. 

„Според наследените от Естония досиета за цифровия пазар, можем да финализираме тази тема по време на нашето председателство. Въпреки амбицията на Естония да приключи пакета от мерки в тази сфера, тя не успя, но те са в много голяма степен на готовност”, каза Вигенин. Като втора наследена тема, която той посочи, бе Западните Балкани. Депутатът изрази надежда, че ще бъдат постигнати важни стъпки в тази насока. „Темата за Западните Балкани и бъдещето им за ЕС се обсъжда сериозно.  При среща на върха през май в София е добре да приемем декларация, която да е съпътствана от пътна карта, с конкретни мерки за свързването на Западните Балкани  със страните от ЕС, преди формално да станат страни членки”, категоричен бе той. Вигенин добави, че изпълването със съдържание на Социалния стълб е особено важен за БСП.  Народният представител от ПГ на „БСП за България” уточни, че е добре да се гарантира достатъчен по обем бюджет на ЕС и след напускането на Великобритания, тъй като балансът ще бъде намален с малко над 10 млрд. евро, след Брекзит. „Важно е да се реши, как това ще бъде компенсирано, дали ще се търси увеличаване на вноските, което не е реалистично, но е вариант, дали ще се търси компенсиране по друг начин - с постепенно увеличаване на собствените ресурси или ще се уреждат някои политики и ще се направи финансиране през европейския бюджет по-ефективно. За нас е важно да се запазят принципите на кохезионната политика, като такава, която помага на изоставащите страни да догонят средноевропейските равнища. За нас това е ключов въпрос и не е без значение как ще бъде финансирана тази политика”, заяви още Вигенин. Депутатът уточни, че по време на нашето европредседателство ще започне дебатът за запазване на селскостопанската политика.    

По отношение на нормализиране на отношенията между Турция и ЕС, Вигенин изрази съмнение, че страната ни може да има съществена роля. „Тук нещата зависят преди всичко от Турция. Ако тя е решила да промени своя подход и направи стъпки към ЕС, нашето председателство е добра възможност да помогнем. Като гледам коментарите на френския президент след срещата му с турския му колега, мисля, че това ще е дълъг процес”, уточни Вигенин.