Христо Проданов: Държавата ни е прогнила от корупция и хората вече го усещат болезнено

Янр 09, 2018 Новини БСП в медиите 0 928

В България в момента се шири най-висшата форма на корупцията

"Държавата ни е прогнила от корупция и хората вече го усещат болезнено". Това заяви народният представител от ПГ на "БСП за България" Христо Проданов пред Евроком.

Той добави, че в случая, по-важно от публикациите в авторитетните европейски издания, е усещането на хората в България за корупция, която е повсеместна.  „За нас това е проблемът на проблемите. Затова и инициираме този вот на недоверие, който ще внесем в Народното събрание на 17-и януари. Защото без решаването на този огромен проблем в държавата, няма как да се справим с останалите", каза още народният представител.

Христо Проданов обясни, че в България в момента се шири най-висшата форма на корупцията - клептокрацията. "Това е форма на държавно управление. В нея управлението е изцяло подчинено на изгодата на управляващите. Всички решения се взимат с една единствена цел-  ползата на управляващите. България все повече се отдалечава от демокрацията и нагазва в клептокрацията. Това е  причината да внесем вота на недоверие, въпреки европредседателството ни", категоричен бе той. 

Социалистът отбеляза, че 2017-а е годината с най-нисък процент на чуждестранни инвестиции след 2000г. "Това показва, че чуждестранните инвеститори не намират добра среда за правене на бизнес в България. Затова и не идват да инвестират тук. Какво ги спира? Като цяло, работната ръка у нас е евтина, данъците не са високи... Защо тогава чуждестранните инвестиции са толкова ниски? Очевидно инвеститорите се притесняват от корупцията в страната ни", заяви още Проданов.

 Депутатът коментира и ветото на президента Румен Радев върху антикорупционния закон. "За нас беше очаквано. Много грешна политика е възможността- управляващото мнозинство да назначава председателя на органа, който трябва да се бори с корупцията по високите етажи. И тук няма значение кое е това управляващо мнозинство", добави той. Проданов бе категоричен, че цялата тази ситуация е абсурдна. Той припомни още, че БСП е изложила своите  аргументи при гласуването на закона на второ четене.