Кристиан Вигенин: Корупцията не се бори с писане на закони. Вече не можем да заблуждаваме ЕК с това

Янр 05, 2018 Новини БСП в медиите 0 1141

05.01.2018г.

„Корупцията не се бори с писане на закони. Вече не можем да заблуждаваме ЕК с такива действия“. Това заяви пред БНТ международният секретар на ПГ на „БСП за България“ и председател на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Кристиан Вигенин. Той припомни, че когато се говори за подготовката за Българското председателство, трябва да се знае, че първите стъпки са били направени от него и Зинаида Златанова, преди повече от 3 години, като министри в кабинета Орешарски, а голяма част от подготовката е била свършена и по време на служебното правителство от вицепремиера Деница Златева. Той обясни, че сега по много от въпросите, свързани с председателството, управляващите и опозицията работят конструктивно, особено в парламента. „Заедно ще работим по реализацията на част от тези приоритети. Ние ще бъдем конструктивни, но не мога да се съглася с оценката, че опозицията, внасяйки вотове на недоверие, цели очерняне на България. Когато се поставят реално съществуващи проблеми, това е шанс за правителството ни да вземе мерки и да ги решава“, категоричен бе той. Бившият външен министър припомни, че, реномирани западни медии са излезли с публикации за корупцията в страната ни.

Кристиан Вигенин подчерта, че не е случайно, че освен вота на недоверие, ще трябва да бъде обсъждан отново и антикорупционният закон. „Трябва да се даде отговор на въпроса- как се води борбата с корупцията и какви са резултатите за тези години“, коментира той. По думите му, няма как да  има свобода на словото или да се справим с бедността преди да се справим с корупцията. „Нека управляващите не отхвърлят ветото на президента, нека то бъде подкрепено и да създадем заедно работещ закон. Това е не само вътрешният ни поглед, но и мнението от вън за нас. Тук премиерът няма къде да се скрие“, подчерта той.  

На въпрос за Истанбулската конвенция, Кристиан Вигенин обясни, че в документа има определения, които не са приемливи за голяма част от българското общество- като формулировката на това, какво е пол, която създава предпоставки за нееднозначно тълкуване.  „Ние не можем да подкрепим такова предложение. Дебатът трябваше да бъде воден преди да влезе по този скандален начин в МС и да бъде приет само с няколко гласа в повече, а  дори и министри на ГЕРБ са гласували „против“. Това е крупна политическа грешка в началото на председателството и излъчва грешни сигнали от България“, обясни Вигенин. Според него все още не е късно тази конвенция да не бъде внасяна в НС, а да бъде оставена за момент, в който може да се проведе истински дебат. Той подчерта, че темите, залегнали в конвенцията за защита на жените от насилие, са важни за БСП. Международният секретар на ПГ на левицата коментира, че може да бъдат направени нужните промени в нашето законодателство, за които вече има анализ в Министерство на правосъдието, преди конвенцията да бъде ратифицирана и да има време да бъдат обмислени спорните термини.