Атанас Зафиров:  Срещу насилието над жени трябва да се борим с национално законодателство

Янр 05, 2018 Новини БСП в медиите 0 708

Конвенцията се разглежда сега, за да се харесаме на Брюксел

„Истанбулската конвенция е спорен документ“. Това заяви пред БНР Атанас Зафиров, член на ИБ на НС на БСП. По думите му, документът за съжаление разделя българското общество, както и партиите в управляващата коалиция. „Кому беше нужно да се ратифицира конвенцията точно сега, това да е първият акт на МС за годината и за председателството. Явно някой се престарава, за да се хареса на Брюксел“, коментира той. Социалистът подчерта, че едва 17 държави в ЕС са  ратифицирали документа, и то с резерви.

Атанас Зафиров обясни, че зад безспорно благородната кауза за защита на жените от насилие, която БСП твърдо подкрепя, се опитват да се прокарат няколко фундаментални постановки: въвеждането на термина „социален пол“; въвеждане на спорно определение за пол и опит тези спорни постановки да бъдат включени в учебния материал на подрастващите. Той подчерта, че позицията на БСП  по тази тема е твърда и последователна. Социалистът припомни, че през 2014г. Кристиан Вигенин,  като външен министър, на въпрос в НС отговаря, че България не е съгласна с определението за пол в конвенцията и това е една от причините тя да не бъде ратифицирана.

„Правилното решение за справяне с насилето над жени и деца е да се търсят промени в националното законодателство, а не с подобни пожелателни документи“, обясни той. Според него, една голяма част от записаното в конвенцията съществува в националното ни законодателство, както и в редица международни документи, по които България е страна.