Петър Курумбашев: Фокусът на внимание се измества към корупцията в България

БСП е единствената ясна парламентарна  опозиция в България

„За корупцията в България вчера имаше материали в „Журнал дю диманж”, „Ди Цайт” и „Гардиън”  и това не е организирана атака от западни медии към България. Фокусът на внимание се измества към корупцията в България, защото е  европредседател.”  Това каза евродепутатът от БСП/ПЕС Петър Курумбашев пред БТВ. Той добави, че това усещане, което винаги е имало за нашата държава, като една от най-бедните и най-корумпираните, сега попада под по-голямо европейско внимание.  Курумбашев заяви, че трябва да сме внимателни в превъзбудата, която цари, че като председателстващи на ЕС, изведнъж ще определим неговите приоритети. „Хубаво е да използваме насоченото внимание към България, за да поставим  някои наши проблеми, като влизането в Шенген или еврозоната”, каза още той. Евродепутатът добави, че не трябва да очакваме чудеса или да се изживяваме като изключителни ръководители на ЕС. „Очевидно е, че приоритетите отново ще се определят от големите държави- членки.  Ние не можем да приемем някоя държава от Западните Балкани без съгласието на другите държави. Реалностите са такива, но има много важни законодателни пакети: като енергийния пакет, затова мандатът е важен”, категоричен бе той.

„Бойко Борисов се чувства много по-уверен след подкрепата, която получи от Ахмед Доган и след изявлението, че всичко е стабилно”, обясни още Петър Курумбашев. Той бе категоричен, че вот на недоверие ще има, защото БСП има 80 гласа, а по конституция са нужни 48.  „Крайно време е ДПС да се определят, тъй като по много теми може да гласуваш както искаш, но има две гласувания, които са определящи дали си с управляващите или си опозиция- това са бюджетът на държавата и вотовете на недоверие. По време на такива гласувания трябва ясно да се заявиш”, каза той. Евродепутатът коментира, че  се оказва, че  БСП е единствената ясна парламентарна  опозиция в България. 

“Решението за втори кабинков лифт в Банско очевидно е израз и на противоречията в правителството. Преди 20 дни Валери Симеонов беше много разстроен от решението на Министерски съвет за същата концесия и не искаше да вижда Бойко Борисов, сега пък иска да го вижда”, добави още той. Курумбаше припомни, че по същия начин управляващите са преживели и закона за черноморските концесии. „Имаше предложение концесия да се дава по един много по-труден ред, какъвто е Законът за концесиите, а не по Закона за управление на Черноморското крайбрежие. Въпреки това, взе се решение да бъде запазена сегашната процедура, за да може каквото има за дораздаване, да се дораздаде в рамките на още една година, каза още той.