Михаил Миков отрече да има полицейски произвол

  „Народният представител Атанас Атанасов упорито внушава неистини”, заяви членът на ИБ на БСП и вътрешен министър Михаил Миков след като опозицията обвини МВР в полицейски произвол

 

„Народният представител Атанас Атанасов упорито внушава неистини”, заяви членът на ИБ на БСП и вътрешен министър Михаил Миков след като опозицията обвини МВР в полицейски произвол. Така той отговори на обвиненията на депутата от ДСБ по повод инцидента с починалия гражданин в полицейско управление в столицата. Миков обясни, че проверката по случая е приключила и тя потвърждава не това, което твърди Атанасов, а това, което са заявили от полицията. Във връзка с твърденията на тъмно сините той заяви: „Оказа се, че това е една поредна голяма спекулация, която трябва да нагнетява общественото мнение и отношение към МВР, в частност към полицията”. За случая с починалото лице министърът каза, че  задържаният не е искал медицинска помощ, и че проверките на прокуратурата по случая продължават.

Организаторите на протеста бяха предупредени за очаквани ексцесии, каза още той във връзка с провокациите от 14-ти януари. „Полицията има нужда от едно очакване за спазване на законност, а не от някаква разгоряла се много преди изборите политическа битка”, заяви Миков.

По повод безредиците около протестите той потвърди, че всички сигнали, които постъпват в полицията ще бъдат анализирани и проверени. Нека да не влизаме в тона на онези политици, които от един или друг случай искат да правят политика на ескалация на напрежението, призова вътрешният министър.

Междувременно от ПГКБ внесоха предложение глобата за дребно хулиганство, извършено от лице над 16-годишна възраст да бъде в размер от 200 до 1000 лв. В момента глобата е от 10 до 200 лв. и в нея не е отразена деноминацията на лева през 1998 г. От левицата предлагат промяна и в друг текст от Наказателния кодекс, който се отнася за възпрепятстване на полицейски орган да изпълни задълженията си. Според нея на нарушителите се полагат до 3 години затвор и глоба от 500 до 1000 лв. Да  не се допуска освобождаване от наказателна отговорност за лицата, извършили престъпление спрямо служител на МВР и завишаване на размерът на наказанията за престъпления срещу полицаи искат още вносителите.