Георги Йорданов: Скоро новите лекарства няма да стигнат до пациентите, които се нуждаят от тях

Дек 18, 2017 Новини БСП в медиите 0 1070

Управляващите отново обърнаха позицията си

„Далеч сме от разрешаването на проблема с мораториума на лекарствата. В скоро време новите лекарства няма да стигнат до пациентите, които се нуждаят от тях“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Йорданов в студиото на БНТ. „Започнах да се обърквам. В здравната комисията и в Народното събрание се борихме против мораториума. След приключване на всичко, управляващите се обърнаха. Борисов каза, че е премислил, здравният министър, който беше много твърд, че трябва да има мораториум, сега ще прави нова суперкомисия, която ще започне да преглежда и оценява всеки пациент. Днес зам.-управителят на НЗОК, който отговаря за болници и за лекарствата, беше освободен“, допълни той. По неговите думи лекарствата трябва да стигнат до нуждаещите се пациенти, но попита как това ще стане административно. „Задал съм въпрос към министъра на здравеопазването- откъде ще дойдат пари за лекарства. Изведнъж тези пари намериха ли се?“, продължи с въпросите той.

Йорданов е на мнение, че в здравеопазването няма твърде много пари, както се внушава. „Министерството плаща много по-малко разходи в здравеопазването от преди. Те се поемат от Здравната каса. Ако искаме да имаме хубаво здравеопазване, са необходими средства“, каза още народният представител. Той подчерта, че много от заболяванията, които преди години са били смъртоносни, сега са лечими. „И това става с пари и напредък на медицината“, каза още депутатът от левицата.

По повод вдигането на цената на водата, народният представител коментира, че това поскъпване е неоснователно. „Парите не стигат на хората. Сега разбраха за повишаването и ни потърсиха. Те смятат, че водата се вдига, защото има корупция“, допълни депутатът.

Йорданов обясни, че от „БСП за България“ са започнали обиколки в страната. „По време на срещите искаме да разберем проблемите на хората. Като една от най-болните и коментирани теми e здравеопазването“, уточни Йорданов. Той допълни, че след като се махат училищата от малките населени места, закриват се болниците, хората са обречени.

„Антикорупционният закон звучи много хубаво, но в него корупцията не се квалифицира като криминално деяние, а като административно нарушение. Има корупция навсякъде – от земеделие до здравеопазване“, подчерта народният представител. Той е категоричен, че корупцията няма цвят, но тя е заложена в управляващите и като пример посочи „Суджукгейт“ и „Кумгейт“.