Българските и румънски евродепутати към Туск: Незабавно решение за Шенген!

В обща декларация депутатите от България и Румъния призовават Съвета към действие

В съвместна позиция, инициирана от Петър Курумбашев, българските и румънски евродепутати от всички политически групи призовават за незабавно вземане на решение за приемането на двете страни в Шенген на базата на установените и вече изпълнени критерии. Писмото е адресирано до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, както и до държавните глави на страните, блокиращи финализирането на процеса повече от 6 години.

Декларацията беше приета в понеделник в Страсбург по време на съвместно заседание на българските и румънските евродепутати в присъствието на Лиляна Павлова, министър за българското председателство на Съвета на ЕС, и Виктор Негреску, министър по Европейските въпроси на Румъния.

В общата декларация българските и румънски представители в ЕП припомнят, че Европейският съвет, Съветът на министрите, Европейският парламент и Европейската комисия са констатирали нееднократно изпълнението на критериите. Те посочват още икономическите последици от недопускането на двете държави, както и положените от тях усилия за опазване на външните граници на ЕС. Евродепутатите са категорични, че въвеждането на нови критерии за държави, които вече са започнали процеса по присъединяване, е неприемливо.

Петър Курумбашев (Делегация на българските социалисти) заяви:България е изпълнила от шест години насам критериите за членство в Шенген. Спирането ни беше изцяло незаслужено и по политически причини. Надявам се, че подкрепата на ЕП за присъединяването на България и Румъния към Шенген ще има основна тежест при предстоящото решение на Съвета на ЕС. Също така се надявам сътрудничеството между двете държави да продължи да бъде също толкова продуктивно и по други въпроси, както по темата "Шенген".