Махането на Симеон Дянков ще е единствената и най-добра антикризисна мярка на правителството

Мар 17, 2010 Новини БСП 0 1129

Драгомир Стойнев: Заради некадърността на управляващите ще пострада социално най-слабата част на обществото   Явно сегашното правителство твърдо е решило да наруши социалния мир в страната

Драгомир Стойнев: Заради некадърността на управляващите ще пострада социално най-слабата част на обществото

 

Явно сегашното правителство твърдо е решило да наруши социалния мир в страната. Така депутатът от Коалиция за България Драгомир Стойнев коментира в парламента намерението на правителството да стовари тежестта на кризата върху българските граждани. Според Стойнев заради некадърността на управляващите ще пострада социално най-слабата част на обществото. Води се антисоциална политика към бедните хора, които премиерът преди време нарече лош материал, напомни депутатът. По думите му страната навлиза в социална криза и управляващите не си дават сметка за вълната, която идва и за това, че всеки ден на улицата остават по 1000 безработни.

Стойнев изтъкна, че правителството си позволява лукса да облага с данък пенсиите на хората, които са понесли несправедливостите на прехода. „Не виждам с какви очи тези хора ще погледнат своите майки и бащи, при положение, че и сега пенсиите не са достатъчни на хората. Това е безсмислен и антисоциален данък", коментира депутатът. Той изтъкна, че вместо в условия на криза държавата да защити най-уязвимите, тя абдикира от своите задължения. От левицата не смятат, че тази мярка ще стимулира икономическата активност в страната.

„С облагането на пенсиите и заплатите на работещите пенсионери ще се стимулира сивата икономика", заяви Емилия Масларова. Според нея всеки работещ пенсионер ще прекрати трудовия си договор, ще премине на граждански и няма да плаща абсолютно нищо. „От това бюджетът ще загуби", обясни депутатът от Коалиция за България. Масларова откри поредното противоречие в обявените от правителството мерки. С облагането на пенсиите те очакват да се освободят 200 000 работни места за младите хора, а в същото време се говори, че трябва да останат високо квалифицираните специалисти, които са в пенсионна възраст.

Драгомир Стойнев поиска да знае каква е политиката на управляващите за младите семейства и как ще се насърчава раждаемостта, ако се намали придобивката на платеното майчинство от 410 дни. Депутатът от левицата изтъкна, че платеното майчинство е изключително голямо постижение на социалната политика на предишното правителство, по което България е на първо място в ЕС.  Сега то ще бъде намалено наполовина.

Емилия Масларова напомни, че благодарение на придобивките за майките, които осигури предишния кабинет, раждаемостта в страната за миналата година е най- висока за последните 16 години. Според Масларова отказът от тази социална мярка ще обрече младите семейства да не желаят повече от едно дете. „Създават се дългосрочни проблеми в страната, които ще се отразят фатално", коментира депутатът от левицата. Масларова каза още, че отказът да се осигурява работно облекло нарушава европейските стандарти и безопасните условия на труд.

Драгомир Стойнев изтъкна, че фискалният резерв е намалял под законово допустимия минимум. По думите му основната причина за това е, че се финансира дефицита за миналата година. За първите два месеца страната има дефицит от близо 1 млрд. лв. Стойнев отбеляза, че това ще е първото правителство, което ще си позволи да изхарчи държавния резерв. „Икономиката се охлажда до там, че може да замръзне", коментира Емилия Масларова. По думите й всички идеи на правителството са в посока намаляване и ограничаване. „Какво се прави за стимулиране, развитие и инвестиране - това са антикризисни мерки", коментира депутатът.

Според Антон Кутев в държавата не са много разходите, а са малко приходите. Причината за това е неспособността на финансовия министър да събере приходи в държавата. „Махането на Симеон Дянков ще се окаже единствената и най-добра антикризисна мярка", коментира Кутев. Драгомир Стойнев изтъкна, че самото правителство не приема мерките на Симеон Дянков и премиерът Борисов включително няколко пъти отхвърля негови идеи.

По думите на Кутев левицата обмисля да бъдат пуснати отново предизборните клипове „със сатърите, които режеха социални придобивки, а зад гърба на Бойко Борисов излизаше Иван Костов". „В момента, както никога досега, това е абсолютно очевидно, че се случва", категоричен беше Кутев.

„Опозицията не е заинтересована да се срине държавата. Готови сме да дадем съвет на управляващите, щом не могат да се справят", каза Драгомир Стойнев. Той посъветва управляващите да си препишат част от антикризисния план „Станишев", като например мярката за увеличаване на капитала на Българската банка за развитие. С тази мярка предишното правителство помогна на малките и средни предприятия в страната, които представляват 99% от българската икономика.