Петър Курумбашев: Надявам се по време на предстоящото председателство да си подредим къщата

11.12.2017г.

“По време на предстоящото председателство България ще влезе във фокуса на Европа. Европа ще бъде тук, а не там. Често чувам израза “там”, като се отиде в Европа, сякаш ние сме някъде другаде. Също така се надявам и ние да си подредим малко по-добре “къщата”. Плочките пред НДК и естакадата, която отива към летището, трябва да бъдат ремонтирани така или иначе – и без да има председателство”.Това заяви евродепутатът от Групата на социалистите и демократите в ЕП Петър Курумбашев в предаването “120 минути” по bTV.

Според него предстоящите шест месеца са шанс да поставим на дневен ред важни за България въпроси.“Усещам, че има една превъзбуда в момента”, коментира евродепутатът. “Представете си, че областните управители в България имат право на ротационен принцип да председателстват заседанията на Министерски съвет. Областните управители на Силистра или Смолян, например, биха могли да изредят важни за двете области приоритети, но като цяло трябва да спазват българските приоритети. Не можем да приемем в ЕС някоя държава в свободното си време, без съгласието на останалите. Трябва да бъдем внимателни, когато изброяваме приоритетите на ЕС”- изтъкна Курумбашев.

 Евродепутатът, който е докладчик по темата за Европейската агенция за киберсигурност (ENISA), коментира и темата за биткойните:  “Очевидно тази криптовалута набира скорост и очевидно има нещо нереално в тази история. След като една валута променя шест пъти стойността си, явно е предмет на спекулативно търсене. Очевидно това е резултат и от факта, че системата е децентрализирана и не е контролирана от нито една банка и нито едно правителство. Фактите показват генерално недоверие към сега съществуващите валути. От друга страна, много е трудно това платежно средство да се наложи."

На въпрос на водещия относно делото между Корнелия Нинова - Бойко Борисов Курумбашев заяви: “Ще си позволя публично да предупредя г-жа Нинова да бъде внимателна с г-н Борисов, тъй като в българската политика има само двама народни артисти – единият е Стефан Данаилов, а другият – Бойко Борисов.”