Декларация на Парламентарната група на „БСП за България”

по повод 140-годишнината от освобождението на Плевен

 

Уважаема г-жо председател,

Уважаеми дами и господа народни представители,

 

Преди да ви запозная с декларацията, нека Осми декември винаги носи у нас позитивна енергия, ентусиазъм, ведро настроение. За всеки от нас – и малко тъга по отминалите студентски години.

Искам със своите колеги от Коалиция „БСП за България” да поздравя всички млади хора, които избраха да продължат образованието си в българските университети. Да благодаря на техните преподаватели, че отстояват ролята на знанието и науката въпреки всички промени и реформи в системата.

Скъпи студенти, бъдете здрави, упорити, дръзки и смели в мечтите си, и готови за предизвикателствата на времето!

Честит празник и много сили и успех в предстоящата сесия!

 

 

Декларация на Парламентарната група на „БСП за България”

по повод 140-годишнината от освобождението на Плевен

 

Българската история има дати и места, които са знаменателен символ на национални възходи и победи, събития, които ни дават повод за гордост, достойнство и оптимизъм.

10 декември 1877 г. и Плевенската епопея са един от тези величави моменти в драматичната българска история, изпълнени с героизъм и всеотдайна саможертва, в името на свободното развитие на българския народ и държава.

Преди 140 г., на Плевен е отредена съдбата да стане място на най-тежките и продължителни сражения на Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. Пет месеца тези кървави събтия приковават вниманието на цялата европейска общественост. Битката за освобождението на града е най-важната военна операция, която предопределя изхода на войната.

Край Плевен, подвигът на хилядите руси, румънци, украинци, беларуси, поляци, финландци, молдовци пречупва съпротивата не само на Осман паша, но и на  цялата Османска империя. Победата на 10 декември 1877 г. открива пътя към София, пътя към Сан Стефано, пътя към възраждането на българската държава след пет века османска власт.

Като наследници на тези велики мъже, дали живота си за нашата свобода, всички ние имаме дълга и отговорността да пазим спомена за делото им и да съхраним 10 декември 1877 г. завинаги  в националната ни памет.

Победната битка за Плевен е огромна крачка към българската Независимост. Плевенската епопея и всички останали героични битки по време на войната,  безспорно и завинаги, остават не само в историята ни, но и в съкровищницата на българския епос, литература и съзнание, а оттам и в усещането ни за духовна близост и общност с Русия и народите, спомогнали за българскта свобода.

140-годишнината от славната Плевенска епопея ни дават възможност отново да отдадем дължимата почит и благодарност на хилядите загинали в Освободителната война, която сама по себе си е велик исторически акт, вследствие на който, на картата на Европа се появява четвъртата славянска държава – Нова България – свободна и независима, преживяла много страдание векове наред.

Ние, от БСП, поднасяме нашето най-искрено уважение и дълбок поклон пред георичния подвиг и жертвите в Плевенската епопея. Тя е урок по родолюбие, който да ни учи свято да помним и тачим светлите завети на нашите предци, които всеотдайно с кръвта си платиха, за да я има България.

Слава на всички отдали живота си за Плевен и за свободата на родината ни!

Поклон пред вечната памет на георите!