Станишев към Еди Рама: Постигнахте сериозен напредък за присъединяването на Албания към ЕС

Те обсъдиха напредъка на Албания по пътя към присъединяването й и нейната стабилизираща роля сред страните от Западните Балкани

Президентът на ПЕС Сергей Станишев се срещна с албанския премиер Еди Рама в централата на партията в Брюксел. Те обсъдиха напредъка на Албания по пътя към присъединяването й и нейната стабилизираща роля сред страните от Западните Балкани. Еди Рама благодари за доброто сътрудничество и подкрепата на ПЕС.

Станишев заяви, че ПЕС оценява високо усилията на албанското правителство за подготовката за членство на страната в ЕС. „За всички е очевидно, че вие удвоихте усилията си, за да изпълните европейските изисквания и че водите страната си по правилния път – този към Европейския съюз“, обясни той.

Двамата обсъдиха и подготвяната от ПЕС среща на високо ниво по време на българското председателство в София. Станишев припомни, че левите лидери имат амбицията да подготвят Пътна карта за присъединяването на Страните от Западните Балкани към ЕС, с два компонента: политически и икономически. Целта е тази Пътна карта да се превърне в основата на Софийска декларация, даваща ясна перспектива за присъединяване към Съюза. Коридор №8 и други важни инфраструктурни и икономически проекти също бяха дискутирани като част от ползите от присъединяването на държавите към ЕС.

На срещата присъстваха Джакомо Филибек, заместник-генерален секретар на ПЕС и Дитмир Бушати – министър на външните работи на Албания.