Момчил Неков: Българските пчелари са готови и искат обединение на бранша

Това стана ясно по време на кръгла маса организирана за пчелари и представители на пчеларски организации, на която специален гост беше Момчил Неков

Българският евродепутат Момчил Неков беше специален гост на провелата се в събота кръгла маса на пчелари, на която представители на различните пчеларски асоциации изявиха готовност за обединение. „През последните 27 години структурата на българското пчеларство се е изменила до такава степен, че секторът не успява да говори с един глас, а трудности и предизвикателства пред него има. Според професионалистите в бранша има проблеми и с националната програма по пчеларство 2017-2019, по която ЕС ни отпуска близо 7 милиона лева. Този ресурс е необходим, но представителите на сектора се опасяват, че той не постига целите за устойчив ръст и справяне с предизвикателствата. Все още нямаме лаборатория за изследване на меда, например, а такава би била много полезна и необходима за засилване на родното производство и износ“ коментира след дискусията Момчил Неков. 

Българският евродепутат има много важна роля като докладчик за своята политическа сила по доклад относно възможностите и предизвикателствата пред сектор пчеларство в ЕС. Документът се разглежда в комисията по земеделие към ЕП. На кръглата маса в събота Момчил Неков представи последните развития около този доклад. По изрично настояване на Момчил Неков по време на преговорите с другите евродепутати, промяна на регламент 853 от 2004 г., който би затруднил родните пчелари, няма да има. Нововъведение в доклада ще бъде и посочване на страната на произход на меда. Съобразно сегашното законодателство относно произхода на меда се изписва само „произхождащ от ЕС“, „непроизхождащ от ЕС“ или „произхождащ и непроизхождащ от ЕС“, за смесици мед например от България и Китай. „Посочване на всички страни на произход, както и процентното съдържание на мед от всяка страна, ще даде много по-добра възможност потребителите да правят информиран избор“ коментира още Неков, който е автор на това предложение към доклада. По-силен контрол на вноса, защита от имитации и марка „Мед от Европа“ са другите новости, които се очаква да бъдат гласуване в ресорната комисия по земеделие в ЕП.

Очаква се докладът да бъде гласуван в началото на следващата година в комисията по земеделие на ЕП, а окончателното му приемане в пленарна зала се очертава през февруари 2018 г. Няколко месеца след приемането му Европейската комисия ще трябва да даде отчет по свършеното от нея съобразно препоръките на Европейския парламент.