Дора Янкова: С бюджета за 2018 г. ГЕРБ остави развитието на здравеопазването във фризера

Дек 03, 2017 Новини БСП 0 1295

Нужен е фонд, в който общините да имат средства за почистване на реките

„Не може да се подменя волята на народа, чрез депутатите, и да се нарушава Конституцията.” Това заяви по БНР народният представител от ПГ на „БСП за България” Дора Янкова по повод заявлението на парламентарната група, че ще даде на КС процедурата по приемането на държавния бюджет за 2018 г. 
За средствата,  предвидени в бюджета за здравеопазване, Дора Янкова коментира, че ГЕРБ отново са заложили на статуквото, а всичко, свързано с иновации в сектора и модерно здравеопазване, е замразено. „Проблемите си останаха, както и 500 милиона лева задължения на многопрофилните и държавните болници”, добави народният представител.
На въпрос, свързан с вота на недоверие, заявен от страна на левицата, Дора Янкова коментира, че във вторник на заседание на парламентарната група „БСП за България” ще бъде обсъждан именно този въпрос.
Във връзка с исканите промени на Конституцията от страна на ГЕРБ заради приватизацията, Дора Янкова заяви, че БСП категорично е на позиция – да се сложи на масата всичко за прехода. „Ние нямаме никакви притеснения да започнем дебат по тази тема. Затова има и инициатива за разговори между лидерите на парламентарните партии, изслушване на главния прокурор-   какви наказателни производства е имало във връзка с приватизацията, изслушване на министъра на икономиката - да сподели колко са дружествата, има ли щети, и не само изслушване, но очакваме и мерки”, обясни Дора Янкова.
По отношение на тежкото положение в Смолянския регион заради обилните валежи, Дора Янкова коментира, че от сутринта обстановката е по-спокойна. Тя се обърна към всички родопчани- да проявят повече човешка солидарност и взаимопомощ един към друг. Янкова коментира, че е нужно създаване на фонд, в който общините да имат средства за почистване на реките и да ги подготвят за подобни тежки ситуации. Тя добави, че е правила такова предложение в парламента, но то не е било прието.