Васил Антонов към управляващите: Днес вие бламирахте народната памет на България

​ГЕРБ потъпкват Конституцията

„Днес вие ни показахте, че няма смисъл да говорим за бюджет и за принципи. Нещата са много прости, днес, на това вечерно гласуване, мнозинството не бламира опозицията. Става въпрос за два национални символа. За народната памет. Вие днес бламирахте народната памет на България.“ С тези думи  народният представител от ПГ на „БСП за България“ се обърна към депутатите от управляващото мнозинство по повод предложението му за допълнително отпускане на средства за  продължаване на ремонт на Атонския манастир и за ремонт и реконструкция на катедралния храм "Св. Александър Невски".

ГЕРБ потъпкват Конституцията

„Министър Горанов дошъл да ни учи как се пише законът и да обяснява на народните представители, че видите ли- българският парламент трябва да се съобразява с правителството, а не правителството да се съобрази с волята на българския парламент“, възмути  се от парламентарната трибуна зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев. Той добави, че социалистите са категорично против начина, по който се раздават пари на тъмно и с постановление на МС, и да определят кои общини да са печеливши и кои - не. Той добави, че ако не се е появил казус, свързан с предложението на народния представител от левицата Васил Антонов, нямаше да бъдат дадени пари нито за катедралата „Св Александър Невски“, нито за Атон. „И това патриотите трябва да го знаят, защото това е вашата истина и вашата същност. Потъпква се Конституцията и Правилникът за дейността на НС, когато ГЕРБ управляват “, отсече Стойнев. 

„По начина на гласуване на Държавния бюджет възниква въпрос за цялостната процедура по гласуването му-  възможно ли е българското НС да направи някаква, макар и малка промяна в проекта на бюджета, предложен от Министерството на финансите, която да не доведе до сътресение на цялостния проект от МФ, и какво може да направи НС по Държавния бюджет?“ Това заяви в НС народният представител от ПГ на „БСП за България“ и зам.-председател на НС Валери Жаблянов.  Той добави, че се е стигнало до ситуация, в която финансовият министър да твърди, че всяка промяна на цифрите води до окончателен резултат в необвързаност на бюджета. „Тогава трябва занапред да започнем дискусия по въпроса за процедурата за приемане на Държавния бюджет. Това ли е процедурата. Защото стигаме до ситуация да нарушаваме Правилника за дейността и работата на НС, до разнопосочните му тълкувания, да нарушаваме и Конституцията, само и само да се запази обвързаността на някакви параметри на бюджета. БСП не може да подкрепи такова открито нарушение на Правилника, на Конституцията и поради това не гласувахме предложените промени“, отсече Жаблянов.