Жельо Бойчев: Бюджетът на управляващите прави богатите още по-богати и бедните по-бедни

Снощи ГЕРБ и ОП скриха дебата за бюджета от хората

„Снощи ГЕРБ и ОП скриха дебата за бюджета от хората. Скандалите изместиха дебата по предлаганите от БСП алтернативни политики. За съжаление този бюджет запазва досегашната несправедлива данъчна система, която разпределя по непропорционален начин данъчната тежест между българските граждани, която ражда все повече неравенства.“ Това заяви пред журналисти в НС зам.-председателят на ПГ „БСП за България“ Жельо Бойчев. Той припомни, че управляващите не са приели предложението на левицата за прогресивна система на доходите на гражданите, която е по-справедлива.  „Вместо това ГЕРБ продължава с отказ от каквито и да е реформи в Бюджет – 2018 г. Средствата на българските данъкоплатци се харчат без ясна цел и резултат за тях. Бюджет, който няма никаква държавна политика, подкрепяща икономиката и производството. Няма никаква политика за преодоляване на различията в регионите. Той обслужва големите корпоративни интереси. Той прави богатите все по-богати, а бедните по-бедни в България“, отсече Бойчев. „Бюджетът за 2018 г. е на една пропусната година за България. Той се приема със спуснати черни знамена на БАН“, отсече Бойчев.

Доц. Йорданов: Лобистките интереси в здравеопазването бяха обслужени от управляващите

„ Бедните и болни  български граждани няма да могат да се лекуват, онези, които си платят- ще оцелеят. Опитахме се да подобрим достъпа на гражданите до медицинските заведения, като искахме да увеличим субсидията за общинските и държавните болници, защото ако не си платят задълженията, са заплашени да фалират. За съжаление управляващите не го приеха.“ Това каза доц. Георги Йорданов от ПГ на „БСП за България“. Той добави, че левицата не само не е била подкрепена , а напротив – станали сме свидетели на лобиране на управляващите за частните интереси в сектора. Доцентът добави, че средствата за родилните отделения също не са били увеличени, въпреки заплахата от демографската криза. Той разобличи и легендата на управляващите, че парите за здравеопазването били увеличени с 420 млн.лв. „Те се увеличават само със 170 млн.лв., за да компенсират увеличението на МРЗ. Държавното и общинското здравеопазване ще бъдат подложени на геноцид“, обясни доцентът.

Георги Гьоков: ГЕРБ и ОП лишиха пенсионерите и майките от увеличение на парите им 

„ГЕРБ и ОП лишиха 38 000 майки от 170 лв. на месец, като отхвърлиха увеличението на размера на месечното парично обезщетение за отглеждане на дете от 1 до 2 години до размера на една МРЗ от 510 лв. Това можеше да струва на бюджета 60 млн.лв. Нима майките не заслужаваха тези пари?“ Така, чрез медиите, депутатът от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков зададе въпроса на депутатите от ГЕРБ и ОП. Той припомни още, че управляващите са лишили над 2 млн. пенсионери от средно по 70 лв. на месец, като отхвърлиха преизчисляване на пенсиите, което би струвало 750 млн. лв.на бюджета. Той показа пред медиите подписка с над 3 000 подписа на пенсионери, само от Шуменска област, за преизчисление на пенсиите.

Стоян Мирчев: Бюджетът на БАН е бюджет на ликвидацията

„И бюджетът за наука мина в тъмните часове. Той е на ликвидацията. Затова днес учените протестират и БАН са спуснали черните знамена. В бюджета на БАН липсват  15 млн. лв. за физическо оцеляване.“ Това заяви пред медиите народният представител от ПГ на „БСП за България“ Стоян Мирчев. Той обясни, че никой от ГЕРБ не е проявил разбиране- да бъде подкрепена науката в България. „Няма място за знанието в  държавата на Борисов. Както няма равенство между Винету и науката. За Борисов думите знание и наука са непонятни“, добави народният представител.