Постната манджа на Дянков – без 2% здравна вноска

  За N-ти път правителството даде заден и се отметна от свое предложение

 

За N-ти път правителството даде заден и се отметна от свое предложение. И отново в ролята на отстъпващия се оказа министър Симеон Дянков. Той обяви, че няма да има увеличение на здравната вноска с 2%. Това се случи след като всякакви финансови анализатори, синдикати, работодатели и политици скочиха срещу безумното предложение на управляващите.

Очевидно е, че правителството тенденциозно пуска идеи в общественото пространство, както е и в случая със здравните вноски. Преди да се откаже от собствената си идея то остави да се похабят тонове вестникарска хартия и медийно време в обяснения защо не е удачно повишаването на осигуровките. Но хаотичните експерименти за едни е хабене на нерви за други и очевидно някои политици приемат отговорността си като абстрактно понятие. Дянков редовно хвърля безумни идеи в публичното пространство и оставя атмосферата да се нажежи до червено. Малко преди да започнат протести и гневни синдикалисти да започнат на тропат на вратата му, той се отказва под предлог, че е възникнало по-добро решение.

На такива постъпки може да се гледа и като на спонтанни публични дискусии. Ето как се случват нещата - някой хитър управленец посява своите идеи, като дава да се разбере, че те са изключително сериозни, едва ли не ей сега ще бъдат приети и ще започнат да действат. Това изправя на нокти всякакви логичномислещи експерти и кара косите на данъкоплатците да настръхнат. В рамките на неповече от 48 часа се изказват всякакви хора по въпросната идея и наяве излизат всички аргументи „за" и „против". И - ето ти публична дискусия сред гражданското общество, даже не е нужно да се дават пари на експерти и анализатори. На управленеца му става ясно, че няма да му мине номера, и че идеята, с която се е събудил спонтанно миналия петък е напълно безразсъдна. Затова заявява смело и с лекота, че видите ли май ще вземем други мерки.

Но това не е всичко. Съвсем естествено е след като наелектризираш обстановката на макс, да предложиш по-леки мерки за справяне с даден проблем и въпреки, че ще излязат през носа - я на майки с деца, я на военни, я на безработни, те да ги приемат като манна небесна. Проста и много работеща политика в България. Засега.

А относно министър Дянков и неговите постни манджи без 2% здравна вноска - да му мислят държавните служители, които според него трябва да си плащат осигуровките от джоба. Това е неговата идея. Поне до следващата седмица.