Управляващите залагат поредна криза в земеделието

Мар 15, 2010 Новини БСП 0 1655

  Симеон Дянков намалява заплатите и на българските полицаи   През следващите 2-3 месеца кризата в земеделието ще се усети много по- осезателно

 

Симеон Дянков намалява заплатите и на българските полицаи

 

През следващите 2-3 месеца кризата в земеделието ще се усети много по- осезателно.Това прогнозира председателят на НС на БСП Сергей Станишев по повод намаляването на помощите за българските земеделци. Средно на декар през тази година земеделците ще получат с около 35% по- малко държавна субсидия в сравнение с 2009г.

Според члена на ИБ на БСП Явор Гечев обещанията на управляващите към земеделците остават кухи и проблемите в сферата предстоят. „Правителството няма представа как да развива сектора", коментира Гечев. Той изтъкна, че възстановените по САПАРД 120 млн.лв на практика са загубени, защото няма нито един проект, платен по тях. Освен намалените субсидии, земеделците губят и преференциите, осигурени им от предишното правителство. Едновременно се повишават разходите, които те трябва да плащат. „Три пъти са по- големи осигуровките на заетите в аграрния сектор", отбеляза Гечев. По думите му кампанията по директните плащания, т.нар. Наредба номер 2, рязко завишава изискванията към земеделските производители, за да получават помощи. Това според члена на ИБ ще доведе до намаляване броя на земеделците, които ще заявят директни плащания, защото много хора ще фалират. Социалистите прогнозират, че броят на производителите, получавали такава субсидия ще падне от 140 000 на под 100 000 души.

БСП настоява да се активизира дейността на ДФ „Земеделие". Спешно трябва да се рефинансират проектите по Програмата за развитие на селските райони. Според социалистите е необходимо да се определи редът и начинът на получаване на компенсации и да се намери начин да се балансира недостигът на средства. „Все още не е платено на тютюнопроизводителите за 2009г., целият отрасъл отива към фалит", заяви Явор Гечев.

Сергей Станишев изтъкна, че до края на 2009г. е имало 44 форми на държавно подпомагане на земеделските производители. Общата им стойност, извън директните плащания, е била около 200 млн.лв. Сега те са отпаднали и правителството не предприема никакви действия за ново искане ЕК да разреши тези помощи.

Корнелия Нинова предупреди, че напълно е блокирана Програмата за развитие на селските райони. Одобрените и реализираните проекти през миналата година не са се изплатили. 2900 нови проекти изобщо не са разглеждани. В резултат на това административно забавяне докато за 2009г. субсидиите са били в размер на 50%, за 2010г. ще бъде в размер на 40%. 

„В рамките на няколко дни диаметрално се променя за пореден път позицията на правителството", заяви Станишев по повод  отказа на ГЕРБ от собствената им идея за увеличаване на здравната осигуровка. Според лидера на социалистите днес г-н Дянков е сюрпризирал със своите изявления друга категория български граждани. „За да намерят пари, решават по същество да орежат заплатите на държавните служители - на администрацията, на българските военни, на полицаите", поясни Станишев.

Лидерът на БСП сподели случка от преди няколко месеца, когато полицай го е срещнал на улицата и го е попитал дали ще се увеличат заплатите на полицаите, при условие, че преди изборите ГЕРБ са проявили особена загриженост за МВР. „Вие гледайте да не ви я намалят", е бил отговорът на Станишев. „С днешният анонс на министъра на финансите това се случва. Честито на българските полицаи", заяви председателят на БСП. По думите му министър Дянков всеки ден ражда екзотични и неприемливи идеи като тази да се облагат пенсиите на работещите пенсионери. Според Станишев всичко това говори за панически опити да се съберат някакви приходи в бюджета, защото финансовият министър и неговият екип не се справят с основното си задължение -  да събират приходи.

По думите на лидера на БСП управляващите имат сгрешена икономическа и финансова политика, за която самоцел е балансираният бюджет. Тази политика доубива реалната икономика и води до нарастваща безработица в страната. Станишев изтъкна, че фискалният резерв, който предишното правителство остави на ниво около 8 млрд.лв., в момента вече е опрял до 6.4 млрд.лв. „Цената за тази сгрешена политика, която допълнително охлажда икономиката и води до обедняване, ще плащаме всички ние", коментира бившият премиер.Той беше категоричен, че за да има промяна в икономическата ситуация в страната, първото условие е министърът на финансите да освободи България и българските граждани от своето присъствие.

Сергей Станишев обяви, че в парламента предстои да бъде обсъден тази седмица в комисиите и след това в пленарна зала законопроектът на Коалиция за България, касаещ здравната сфера. "Това е изключително необходима мярка за спасяване на българското здравеопазване", коментира бившият премиер.

Лидерът на БСП определи като абсурдна инициативата на ГЕРБ, свързана с импийчмънт на президента. Според Станишев липсват истински конституционни основания за импийчмънт и подобно нещо не би могло да мине пред Конституционния съд. Лидерът на БСП коментира, че целта на този пореден скандал, инспириран от управляващите, е да се хвърли някаква бомба, залъгалка, вместо да се води дискусия как да се помогне на хората в задълбочаващата се криза. „ГЕРБ се водят по акъла и политическите приоритети на ДСБ и Синята коалиция. ДСБ очевидно задават дневния ред и поведението на управляващата партия ГЕРБ", каза още Станишев. По повод коментара от десницата, че сякаш Първанов не е живял в България последните 20 години, председателят на БСП попита: „Г-н Дянков да не би да е живял в България последните 20 години?. Това, което прави, показва, че не разбира състоянието на страната и прилага нечии изкуствени  модели на гърба на българите".

Лидерът на БСП отбеляза, че изнесените заседания на ИБ на НС на БСП в регионите на страната са възможност за председателите на общинските партийни съвети и членовете и симпатизантите на партията да се срещнат в общините с членовете на националното ръководство на БСП. „За нас това е възможност да обсъдим състоянието на партийните организации и реалните проблеми за съответния регион", заяви Станишев. По думите му тази практика ще продължи занапред и ще даде своя политически ефект.