Йончева: Днес даваме филма „Граница” на президента, премиера и главния прокурор

Непрекъснато ни лъжат, когато става дума и за националната сигурност. Продават ни по най-евтиния начин

„Ние нямахме за цел с филма "Граница" да покажем нелегалното преминаване, а корупционната схема, която е извършена със строителството на  това преградно съоръжение. Внесли сме сигнал до ДАНС и Прокуратурата. В момента тези сигнали се разследват. Днес ще дадем филма на президента, министър-председателя и главния прокурор, а вчера предоставихме преведено копие на посланиците на ЕС”. Това заяви пред БТВ народният представител от „БСП за България” Елена Йончева, която е и автор на разследващия филма „Граница”. „Ние не сме били до оградата, за да бием шамари, да пускаме или да спираме мигрантите. Затова потърсихме най-близкия патрул на Гранична полиция и след като не го открихме, се върнахме. Част от мигрантите бяха преминали.” Това отговори Елена Йончева по повод думите на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, че ако той е бил, щял да бие два шамара на мигрантите и да ги върне обратно. По повод твърдението на вицепремиера Валери Симеонов, че е провалила акция за залавяне на трафиканти, народният представител коментира, че това е абсурдно, защото очевидно от Гранична полиция не са знаели за акцията, тъй като им е било нужно между 25 – 30 минути да локализират къде се е намирала, за да отидат, след като им е сигнализирала за преминаващите мигранти. Йончева показа снимка, правена преди два дни, заради  думите на вицепремиера, че всичко по оградата е било поправено, на която се вижда, че оградата е паднала. „Непрекъснато ни подвеждат и лъжат, когато стане дума за въпроси дори за националната ни сигурност. Това съоръжение не е просто една тел. Става дума за търговия с националната ни сигурност. Продават ни по най-евтиния начин”, категорична бе тя. Елена Йончева сподели още, че и BBC са правили разследване у нас и са констатирали същите факти, които тя представя във филма.

„Съвсем нормално е, когато един министър-председател каже, че в парламента има наркотрафикант, да каже кой е. Да даде информация в прокуратурата. Затова внесохме сигнал и до главния прокурор. Думите на министър-председателя трябва да тежат. Той не може да говори сутрин една, на обед второ и вечер трето”, каза Йончева.

На въпрос, дали за БСП е победа оставката на Димитър Главчев, народният представител от левицата заяви, че това е позор за европейски парламент, в който се отнема думата на лидер на най-голямата опозиционна партия без основание. „Г-н Главчев не си подаде оставката, защото са осъзнали какво са направили, а за да няма скандал пред Европа. Това стана, след като изпълнителната власт влезе в парламента и нареди на законодателната г-н Главчев да си подаде оставката”, коментира тя.