Корнелия Нинова: Да решаваме повече за правата на гражданите, отколкото за интересите на корпорациите

Nov 21, 2017 Новини БСП 0 1044

Лидерът на БСП Корнелия Нинова връчи на председателя на ЕП Антонио Таяни визията на социалистите за бъдещето на Европа и мястото на България в нея

Председателят на БСП Корнелия Нинова връчи на председателя на ЕП Антонио Таяни визията на социалистите за бъдещето на Европа и мястото на България в нея "Повече социална Европа в интерес на хората". Тя заяви: "Заедно със социалистите и демократите в ЕП и ПЕС изработихме  визия за приоритетите на българското Председателство, но направихме още една стъпка напред и Ви предлагаме нашето разбиране за развитието на Европа в следващите години. Нашето виждане е опряно на пет стълба:

1. ЕС- пълноценен Социален съюз. Нека се обърне внимание най- вече на правата на европейските граждани, а не на интересите на корпорациите. Водеща задача на обновяващия се Европейски съюз да станат правото на труд, достъп до образование, качествено здравеопазване. 

2. България в ядрото, а не в периферията на ЕС- ясна стратегия и последователни държавни усилия за присъединяване към Шенген; равноправно участие на България в политиките за отбрана и сигурност.

3. България - активен участник, а не пасивен слушател на европейската сцена. Призоваваме в бъдещите общи решения да се отчитат националните интереси на отделните държави- членки. 

4. ЕС, в който политиката на сближаване е израз на солидарност и заличаване на неравенствата между държавите- членки

5. ЕС, в който Западните Балкани да имат ясна европейска перспектива, а Черноморският регион да стане център на усилията от страна на ЕС в областта на екологията, сигурността и други сфери на партньорство с държавите от региона."