БСП инициира конференция на тема „Европа без бедни региони - проблемите на Северозападна България”

17.11.2017 г.

По инициатива на председателя на БСП Корнелия Нинова във Враца се проведе конференция на тема „Европа без бедни региони -  проблемите на Северозападна България”. Конференцията бе открита от зам.-председателя на НС на БСП и кмет на Гоце Делчев Владимир Москов. „По време на преговорите за финансовата рамка на ЕС в периода 2014-2020 година повечето европейски правителства поставят искания за  допълнително финансиране на своите най-бедни региони. Дори по-бедните региони на Германия получават пари. Първото правителство на Бойко Борисов за най-бедния регион в целия Европейски съюз – Северозападна България, не предявява претенции дори за един допълнителен евро цент. Това е един от греховете на настоящите управляващи към Северозапада”, заяви Москов. Според него националната и европейската политика трябва да обръща по-голямо внимание именно на този регион.

Евродепутатът Петър Курумбашев подчерта, че не само ЕС трябва да има кохезионна политика, но и България трябва да обръща повече внимание на изоставащите региони.

Председателят на Комисията по регионално развитие в Европейския парламент Искра Михайлова обърна особено внимание на изоставането в усвояването на европейските средства от правителствата на ГЕРБ. Според нея големите градове привличат финансиране и развитието им се ускорява, докато бедните региони изостават и се обезлюдяват все повече. „Трябва сериозно да се промени съдържанието на кохезионната политика и характерът на проектите, които се финансират. Не е нормално в обезлюдени села да се строят зали за балет или пък да се правят стадиони за милиони в градове, в които няма млади хора. Европейските средства трябва да бъдат насочени към инвестиции в производство и заетост, както и в развитието на човешките ресурси в региони като Северозападна България, където често е проблем и намирането на кадри с подходяща квалификация”, бе категорична Михайлова.

Аурелио Сесилио, ръководител на направление “България, Хърватия и Словения” в Генерална дирекция „Регионална и урбанистична политика“ на Европейската комисия, сподели, че проблемите на Северозапада не са му чужди, тъй като той е отраснал в малко градче в беден португалски регион. Той посочи своите наблюдения върху усвояването на европейските средства в България, Хърватия и Словения.  Според него усвояването им е не винаги ефективно и не всички проекти имат нужния коефициент на полезно действие. Предвид проблемите с болниците във Враца, Ловеч и други градове в северозападна България, Сесилио отбеляза, че ЕС отделя средства и за инфраструктурата в здравеопазването.

Областният председател на БСП-Враца и домакин Ивайло Лилов заяви, че след десет години членство на България в ЕС, Северозападът не се е развил така, както хората са очаквали. Той е на мнение, че регионът продължава да изостава и обезлюдява. Според Лилов северозападна България се превръща в „донор на жива сила за големите градове и Европейския съюз”.

Представителите на областите Видин, Враца, Монтана, Ловеч и Плевен, събрали се на днешната дискусия, успяха да зададат своите въпроси. Те изразиха притесненията си относно бъдещето на региона и подчертаха, че е крайно време от дискусии да се премине към дела.