Георги Гьоков: Като нация имаме много проблеми, но най-големият е демографска катастрофа

 Ще дойде момент, в който ще е трудно да твърдим, че това е българска държава

 „Трябва да сме наясно, че нацията ни се топи с всяка изминала година, с най-бързи темпове в света. Като народ, като нация, имаме много проблеми, но най-големият ни проблем е демографска катастрофа“. Това заяви народният представител от „БСП за България“ Георги Гьоков от парламентарната трибуна. „Наясно ли сме обаче и даваме ли си сметка, какви са размерите на тази катастрофа? И, че скоро, много скоро – връщане назад няма да има?“, попита той. Народният представител обясни, че миграцията от селото към града води до промяна в поведението и начина на живот на милиони български граждани и още по лошо - променя ценностната им система, което пък се отразява върху демографското им поведение и бъдещия модел на семейството в България.

„България е сред страните в света с най-нисък коефициент на раждаемост. През 2016 година без малко да отбележим исторически антирекорд за най-малко родени деца през годината, откакто се води статистика по този показател в България“, каза още той. По неговите думи България е държавата с най-висока смъртност в Европейския съюз и с най-ниска продължителност на живота. „Основната причина за това са социално значими заболявания, като сърдечно-съдови, диабет, хипертония, инфаркти, инсулти и злокачествени образования. Харчат се огромни пари за здравеопазване, без видими резултати. Имаме най-лошото здравеопазване в Европа. Втора причина е затрудненият достъп до и без това лошото здравеопазване на най-ниско доходните групи“, каза още Гьоков. Като проблем той посочи, че около 20% от населението нямат здравни осигуровки. „Тази група не ползва услугите на личен лекар, не провежда профилактични прегледи и няма ресурс да заплаща медицинските услуги. Останалата част от населението, независимо, че е здравно осигурена, плаща за здравни услуги с лични средства и то в размери невиждани и нечувани в ЕС“, подчерта народният представител.

Според него не малък принос за обезлюдяването на България и застаряване на населението има и емиграцията. „Поради една или друга причина бяха принудени да емигрират близо 2 млн. души, за да търсят в чужбина. Това е сериозен проблем!“, категоричен е Гьоков. Депутатът от левицата уточни, че намаляването на населението у нас е съпроводено и с друго негативно явление - с концентрацията на население в шестте най-големите български градове - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора. „Там вече живеят над 35% от българите, а неравномерното разпределение става проблем и за ефективното усвояване на ресурсите в една голяма част от територията на България, която на практика е обезлюдена“, допълни той.

„Няма съмнение, че картината е апокалиптична и България се очерта като страната с най-лошите демографски показатели в ЕС. Ясно е, че сме шампиони по темпове на намаляване на населението и всички прогнози не ни дават и капка основание за оптимизъм“, каза още той. Според него трябва да се помисли и за етническата структура на българското население,  защото близо 50% от новородените българчета през последните години, не са етнически българи. 

Дора Янкова: Искаме да се създаде позитивна алтернатива за развитието на България

„Цели региони се обезлюдяват с голяма сила. Пример за това е Северозападът – най-бедният регион в страната. Към него се присъединяват планински, полупланински- Странджа – Сакар, Родопите. От 5329 населени места, повече от 1262 са с население от 10 до 99 човека. Нашата страна функционира във все по-тесен ракурс на технически, икономически, интелектуален и социален потенциал. Ако не вземем мерки, демографската криза може да стане демографска катастрофа“. Това коментира народният представител от „БСП за България“ Дора Янкова от парламентарната трибуна. Според нея има три групи причини – раждаемостта, смъртността, масовата емиграция; застаряване, безработица, социалните неравенства; обедняването, което стеснява все повече социалните и професионални възможности за гражданска и обществена реализация на хората в България. „Искаме да се създаде позитивна алтернатива за развитието на България. Готови сме да влезем в такъв дебат“, категорична е тя. Според нея трябва да се възроди българското село. „Да се разгледат предложенията ни в бюджета. Могат да се изравнят неравенствата. Помислете дали трябва да останем със същото данъчно облагане. Моделът на здравеопазване- този ли трябва да бъде и полезен ли е? По отношение на образованието - какво задание е направила държавата и има ли въобще такова? Предлагаме фонд „Индустрия“ и „Регионално въздействие“. Защо управляващите бягат от целенасочени инвестиции в определени региони?“, попита Дора Янкова. 

Проф. Михайлов: Средната продължителност на живота у нас изостава средно с 4 години от тази в ЕС

„Във всички показатели, по които се отчита ефективността на здравеопазването, като започнем с обща смъртност, коефициент на ранна смъртност, детска смъртност, данни за репродуктивност на населението, оставаме на много далечно ниво от това на средноевропейския гражданин“, заяви народният представител от „БСП за България“ проф. Георги Михайлов. Той подчерта, че независимо от изнесените данни за увеличение на средната продължителност на живота у нас, тя изостава средно с 4 години от тази в ЕС. „В доклада на МС много добре се представят някои от тревожните тенденции и особено сред ромското население, където над 2/3 от населението между 16 и 24г. нито желае да работи, нито  да бъде обучавано“, каза още той.