Весела Лечева: Председателят на НС се опита да затвори устата на опозицията

Опозицията е тази, която трябва да бъде коректив на управлението

„Днес бяхме свидетели на един изключително лош ден за демокрацията  – председателят на НС, избран да пази устоите на парламентарната дейност, се опита да затвори устата на опозицията. А Народното събрание е трибуна, от която опозицията може да задава въпроси, да чака отговори от управляващите.” Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Весела Лечева по БТВ по повод изгонването от заседанието на НС на председателя на БСП Корнелия Нинова и на зам.- председателя на ПГ на " БСП за България " Антон Кутев.

„Опозицията е тази, която трябва да бъде коректив на управлението”, категорична бе Лечева и допълни, че БСП е изразила желанието си да подкрепи българско председателство, защитаващо националния ни интерес. „Това обаче не означава, че ще мълчим за 6 месеца, докато трае българското председателство”, подчерта Лечева.

По повод доклада на Европейската  комисия за напредъка на България Весела Лечева каза: „Самият факт, че продължава наблюдението над България, когато самите ние ще председателстваме Съвета на ЕС, показва какъв е нашият „напредък”. И каквото и да говорят управляващите, го правят, за да замажат и принизят оценките, които ни даде Европейската комисия с нейния доклад за напредъка на България”. Във връзка с доклада, тя посочи корупцията в страната ни като най-сериозният проблем. „Корупция има навсякъде в държавата. А единственият напредък, който е посочен в доклада е фактът, че имаме нов антикорупционен закон, с много съмнения от наша страна- до какви резултати ще доведе той”, посочи зам.-председателят на ПГ.

На въпрос къде според БСП е най-голямата корупция в държавата, Весела Лечева заяви, че предстои анализ на всички инфраструктурни проекти. „Да не забравяме колко милиарди се изхарчиха за санирането. Колко хора се възползваха, как се управляваше този ресурс. В здравеопазването - самият министър призна за кръгове, които източват системата. А на границата ни? Какво показа филмът на Елена Йончева - показа как се изразходват парите за оградата и сериозните проблеми с нея. Видяхте и разликата между нашата ограда и гръцката, която дори е и по-евтина от нашата”, посочи зам.-председателят на ПГ.