Михаил Миков представи декларация на ПГКБ пред парламента

Мар 12, 2010 Новини БСП 0 1964

Д Е К Л А Р А Ц И Я на Парламентарната група на Коалиция за България През последната седмица парламентарното мнозинство започна политическа атака срещу президента, за да отклони общественото внимание от това, което се случва днес в България: - закриване на болници и безпрецедентни протести на лекари и граждани; - увеличаване на здравните вноски; - неплащане на бизнеса за свършена работа; - ескалираща безработица; - нов товар за дребния и средния бизнес; - увеличаване на цените на тока, парното, такси върху електромерите и водомерите; - забавяне и опасност от провал на големите енергийни проекти; - сега се появи и странната идеята за облагане на работещите пенсионери

Д Е К Л А Р А Ц И Я

на Парламентарната група на Коалиция за България

През последната седмица парламентарното мнозинство започна политическа атака срещу президента, за да отклони общественото внимание от това, което се случва днес в България:

- закриване на болници и безпрецедентни протести на лекари и граждани;

- увеличаване на здравните вноски;

- неплащане на бизнеса за свършена работа;

- ескалираща безработица;

- нов товар за дребния и средния бизнес;

- увеличаване на цените на тока, парното, такси върху електромерите и водомерите;

- забавяне и опасност от провал на големите енергийни проекти;

- сега се появи и странната идеята за облагане на работещите пенсионери.

Синята коалиция охотно поде тази кампания, за да подкрепи правителството и да "отмъсти" на президента, че два пъти спечели доверието на българските граждани, а РЗС иска предсрочни избори и дестабилизация на всичко и всички.

Какво искат българските граждани?

- работни места, а не стагнация;

- с парите, събрани от тях, да се осигури тяхното здраве, а не нови тежести в условията на криза;

- запазване на осигурителната тежест;

- изпълнение на бюджета и най-вече приходната му част;

- контрол върху монополите, търсещи нови големи печалби на гърба на обедняващия българин;

- използване на натрупаните средства в интерес на гражданите.

Днес думата "война" се връща в политическата лексика и политическия живот. Премиерът задава тона. Единият вицепремиерът воюва със съдебната власт. Другият воюва с бизнеса и науката. ГЕРБ въвлича парламента в тези войни и го превръща в инструмент за битки.

Ясно е, че липсват правни основания за атаката срещу президента. Дори да се събере необходимото мнозинство, дори и да стигне Конституционния съд този въпрос няма основание да бъде решен положително за неговите инициатори. И отново ще бъдем свидетели на поредните политически сблъсъци по въпроси , които не интересуват толкова гражданите .В место правителството и парламентът да съсредоточат усилията си преди всичко върху антикризисните мерки. Политическият резултат ще бъде допълнително намаляване на авторитета на парламента и разколебаване на доверието към партиите, включително и към вашата млада партия. Но важното е отново това да обслужи в момента управлението и преди всичко лидера Борисов. ГЕРБ все повече показва, че не е в състояние да управлява компетентно и отговорно. Нуждата от постоянни скандали и политически конфликти, които да заместват реалните управленски действия все повече се превръща в свежа влага, за това управление, а иначе под нея пясъкът може да изсъхне.

Българските граждани не искат войни. На България й трябва добро управление, което решава, а не създава проблеми на гражданите! На България й трябва политика, която да спаси българина от бедите на кризата, политика, която да води държавата напред, а не към упадък!

Благодаря за вниманието!

 

12.03.2010 г.