Валери Жаблянов: Ако управляващите не виждат проблемите, значи се носят върху розови облаци

Въпросът не е дали има една област за вот на недоверие, а коя е с най-голямо значение за хората

„Поводите, които дава правителството за вот на недоверие, са много. Въпросът не е дали има една област, в която правителството има слабости, а коя от областите, в които правителството не се справя, е с най-голямо значение за нашето общество“. Това заяви зам.-председателят на НС и народен представител от „БСП за България“ Валери Жаблянов пред БНР. „Аз се затруднявам да кажа дали продължаващият демографски срив в България, последователното закриване на общински и областни болници или растящото усещане за нивата на корупция е най-актуалният въпрос. Няма никакво съмнение, че и трите въпроса съществуват и са тема на остро недоволство на гражданите. Ако управляващите не ги виждат, значи се носят върху розови облаци, което не е добре за самото управление“, допълни той и подчерта, че вотът ще бъде до края на годината. Жаблянов обясни, че темата и мотивите са водещи за вота. „Само Борисов може да предложи структурни промени в Министерски съвет, без мотиви“, коментира той.

Народният представител припомни, че само преди два месеца Марешки е заявил, че ще иска вот на недоверие. „Явно за тези два месеца са решили, че правителството не дава поводи и се отказаха. Там има радикална промяна в позицията“, посочи той.

Като основна критика към бюджета Валери Жаблянов посочи философията му. „Той е антисоциален. Това, че през бюджета са направени някой положителни разходи е положителна стъпка, но в същото време са замразени социални плащания, които са от огромно значение за хора, които изпитват трудности, в резултат на тежките социални неравенства в България“, каза още той. Според него няма преосмисляне на бюджета – като бюджетна рамка и философия. „Това е една матрица, която години наред възпроизвежда едни и същи форми на разпределение и поддържа, грубо казано, мизерията в България. Няма как да приемем този бюджет“, категоричен е народният представител.

Жаблянов е на мнение, че управляващите могат да имат усещането, че са раздали много пари и всички трябва да са доволни. „Но дали се променя качеството на живот? Когато цените на пазара растат по-бързо от разходите на правителството – те нямат значение“, посочи той. По неговите думи става въпрос за гигантска манипулация, но всички българи го усещат на гърба си, когато отидат в магазина и разберат, че основни стоки поскъпват.

Валери Жаблянов подчерта, че едно правителство е избрано, за да си върши работата. „Ако Борисов, Цветанов и ГЕРБ очакват, освен това, че си вършат работата, да им се възхищава цяла България и президентът, и това възхищение да бъде изразявано всеки ден, те са много странно правителство“, коментира той. По неговите думи те трябва да правят това, за което са избрани, а признателността на българските граждани се изразява на избори. „Президентът има право на собствено мнение. Оценка за българското председателство ще се даде, когато то започне. Но няма нужда да сте специалист, когато отидете около НДК и видите как се ремонтира в края на ноември и няма изглед да бъде завършено до края на декември, а комуникационната стратегия не беше приета само преди три седмици, ще стане ясно какъв е големият успех на премиера. Това е един очертаващ се провал по съдържание“, каза още Валери Жаблянов.