Кризата в България става социална заради политиката на правителството

Мар 12, 2010 Новини БСП 0 1719

Сергей Станишев: В тази ситуацияне виждам как Симеон Дянков  може да остане на своя пост     Kризата в България се задълбочава през последните месеци

Сергей Станишев: В тази ситуацияне виждам как Симеон Дянков  може да остане на своя пост

 

 

Kризата в България се задълбочава през последните месеци. И за това носи отговорност сегашното правителство. Това заяви председателят на ПГКБ и на НС на БСП Сергей Станишев. По сумите му  огромна част от антикризисните мерки на управляващите са просто пожелателни, а други просто не се прилагат. Лидерът на БСП изрази безпокойството си, че кризата в България става социална. „Безработицата през последните месеци нарастна със 100 000 души. Хората обедняват. Не се извършват разплащания от държавата към бизнеса. Задържа се ДДС, правят се съкращения. Не се изплащат средствата за здравеопазване или се изплащат с огромно закъснение", напомни Станишев. Той изтъкна, че правителството не е представило и позицията си и по отношение на „План 2020" на Европейския съюз. Според Сергей Станишев политиката на управляващите е много ясно характеризирана в анализ на агенция Ройтерс. В него се посочва, че правителството няма цялостна антикризисна политика и действа на парче. „В тази ситуация не виждам как вицепремиерът и министър на финансите може да остане на своя пост", коментира лидерът на БСП.

Според бившия премиер ако управляващите не започнат да решават реалните проблеми на хората, доверието към тях ще започне да пада драматично. „Правителството трябва да внася спокойствие в страната, а не да плаши хората, както бяха отправени заплахи към джипитата, заплахи с предсрочни избори и подаване на оставка", заяви Станишев. Той изтъкна, че не може да се управлява само със страх и с активни мероприятия.

По думите на председателя на БСП управляващите стоварват тежестта на кризата върху раменете на обикновените българи. Станишев е категоричен, че няма смисъл здравната вноска да се увеличава от 8% на 10%, при условие че има резерв от 860 млн.лв. в Здравната каса. Лидерът на БСП напомни, че  управляващите намалиха осигурителната тежест с 2 пункта с аргумента, че това ще осигури 100 000 работни места. „Къде са тези 100 000 работни места?", попита Станишев. Той поиска да знае колко работни места ще създаде или ще отнеме увеличаването с 2 пункта на здравната осигуровка .

Станишев напомни, че БСП настоява държавата спешно да започне да се разплаща с бизнеса. Според социалистите на дневен ред е  и актуализация на бюджета на Здравната каса  с 450 млн.лв. Станишев изтъкна, че миналата година Националният план по заетостта е бил 190 млн.лв, а тази година е 65 млн.лв. „500 млн.лв. бяха осигурени от предишното правителство в помощ на малкия и среден бизнес", напомни бившият премиер.

Според председателя на БСП конфликтът между институциите е изцяло генериран от правителството и управляващото мнозинство. „В условия на криза това е недопустимо и води освен до икономическа и социална, и до политическа криза", заяви Станишев. Той призова управляващите да прекратят конфликта и да направят крачка назад в своите действия. „Мисля, че е в техен интерес. Вярвам, че премиерът го разбира. Ако не го разбира, лошо за него", коментира лидерът на БСП.

 

Коментарът на Сергей Станишев можете да изтеглите от тук >>>