Комисия в ЕП одобри ключови предложения на Петър Курумбашев по стратегията за цифрова търговия

Евродепутатът бе основен говорител на работна закуска за развитието на дигиталната икономика

Всички изменения по доклада “Към стратегия за цифрова търговия”, предложени от Петър Курумбашев, бяха приети от Комисията по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE) в Европейския парламент. Евродепутатът от групата на социалистите и демократите, който е докладчик в сянка по становището на ITRE, бе домакин на работна закуска за развитието на дигиталната икономика в Европейския парламент. Събитието бе организирано съвместно с Huawei Technologies и Digital Europe. “За да имаме устойчив растеж в областта на дигиталната икономика, имаме нужда от честно данъчно облагане. То трябва да е обвързано с растежа. Първоначалното ми предложение беше облагането с данъци да се случва там, където се генерират приходите. В последствие заменихме думата “приходи” с “печалба”. Мисля, че е по-добре да се събира 1% от приходите, отколкото 10% от печалбата, защото може да се окаже, че печалбата ти не е особено висока. От друга страна, само в България вероятно потребителите на “големите 5” компании са над 2 милиона, а в държавата внесени данъци няма. Очевидно е, че не работи системата, при която плащаш на някого дадена сума пари, а той да трябва да ги раздели с останалите 27. В повечето случаи тази сума или не се разпределя справедливо, или изобщо не е декларирана”, добави Курумбашев, припомняйки казусите с Amazon в Люксембург и Apple в Ирландия.

Основен акцент в предложенията на Курумбашев е да бъде насърчавано на дигитализирането и опростяването на митническите процедури. “Три книги, които поръчах от Amazon, бяха задържани от българските митници в продължение на една седмица. Това е доставка изцяло в рамките на Европейския съюз, което прави интересен и въпроса каква е работата на митниците в този случай”, коментира евродепутатът.

“Поставянето на универсален баркод ще направи проследяването на пратките значително по-бързо и ефективно. Този баркод трябва да функционира и отвъд границите на Европейския съюз”, каза още Курумбашев. По думите му това ще улесни идентифицирането на подател, получател и съдържание на пратката, което се оказва проблем в голяма част от случаите.

“Друг съществен момент е цифровизацията на европейската промишленост. Важно е да се развива инфраструктурата и в труднодостъпни области, като например планински, селски, отдалечени региони. Бях изненадан, когато научих от eBay, че в една държава като България, например, осъществяваният от тях паричен поток е около 55 млн. евро. При това той не се генерира от столицата или големите градове, а напротив – от един от най-бедните райони в държавата. Изводът е, че вероятно онлайн търговията помага производителите от този регион да оцеляват, тъй като едва ли биха продали същите количества в собствената си държава.”

Намаляването на бюрокрацията и насърчаването на свободния обмен на данни също са сред акцентите във внесените от Петър Курумбашев изменения. “Съществуват редица ограничения – гео-блокиране, т.нар. „принудително локализиране на данни“. Той даде пример с проблема, който Фейсбук има в Русия, където казват на компанията „Ще има Фейсбук само ако данните се съхраняват тук“. Евродепутатът припомни, че белгийски тинк-танк е идентифицирал 22 различни разпоредби относно локализирането на данни, чрез които държави членки налагат ограничения по отношение на трансфера на данни към други държави членки. “И това се случва в рамките на ЕС – какво остава за държавите извън него. Ако искаш другите да подредят домовете си, то на първо място въведи ред в своя собствен дом”.

“Това е един от недостатъците на ЕС. Хубаво е, че искаме да развием единния си цифров пазар, но дали не можем да мислим на малко по-глобално ниво”, отбеляза Курумбашев.

Според евродепутата трябва да се внесе предложение да има минимум от правила, който да бъде прилаган в отделен “цифров раздел” при подписването на търговски споразумения. Такъв е предвиден в подготвяното в момента споразумение ЕС – Мексико.

Да се въведе взаимно приемлив IT Trustmark (знак за „доверена марка“), предлага Курумбашев. “От друга страна, този процес може да бъде иницииран и от самите компании, които биха могли да подпишат помежду си кодекс за опазване на правата на производителя и купувача", категоричен бе евродепутатът.