Георги Михайлов: Бюджетът на НЗОК не предлага нови политики. Няма да го подкрепим

Георги Йорданов: Това е бюджет на статуквото

„Бюджетът на НЗОК не може да бъде принципно подкрепен, поради липсата на всякакви нови политики, както за финансиране на сектора, така и балансиране на това финансиране между отделните важни структури в здравеопазването“. Това заяви народният представител от "БСП за България" проф. Георги Михайлов по време на дебата за бюджета на НЗОК. Той обясни, че акцентът на увеличението е поставен върху финансирането на болнична помощ и заедно с това е издадена фактическа забрана за обсъждане на включването на нови клинични пътеки, нови амбулаторни дейности и нови дейности на здравните нива. Според него това на практика е copy-paste на финансирането от предходната година, при същите условия и облагодетелства същите фактори, които осъществяват източването на финансовия ресурс на НЗОК.
Проф. Михайлов подчерта като изключително тревожно въвеждането на мораториум върху възможността за достъп на българските граждани до нови лекарствени средства. По думите му това се случва на фона на инициативата на МЗ, хармонизирана с европейските директиви, за въвеждане на „състрадателно лечение“ с иновативни лекарствени средства на пациенти с тежки заболявания, които биха могли да се повлияят ефективно.
Проф. Михайлов обясни, че от една страна държавата създава възможност за достъп на много ограничен кръг от граждани до такова модерно лечение, а от друга страна слага бариера към достъпа на всеки болен от държава членка на ЕС към, на практика, стандартизирани методи на лечение в ЕС. „Бюджетът не решава проблема за заплащането на труда на медицинските специалисти. Това допълнително ще доведе до демотивиране на всеки един от тях като основен фактор, участващ в нормалното функциониране на системата“, заяви проф. Георги Михайлов.
 
Георги Йорданов: Това е бюджет на статуквото

„Считаме, че с предлагания бюджет не може да се търси реформа в системата на здравеопазването. Това е бюджет на статуквото, който не отговаря на интересите на пациентите и лекарите в страната“, заяви д-р Георги Йорданов.

Той подчерта, че левицата е направила предложения: във връзка с демографската криза да бъде увеличена със 100 лв. сумата, която НЗОК изплаща за раждане; с 15% да бъдат увеличени средствата за лечение на деца. По думите му  трябва да бъде изпълнено решение на Надзорния съвет на НЗОК за изплащане на надлимитната дейност, извършена от болниците през 20016г. Не на последно място, като предложение на БСП, той посочи с 15 млн. лв. да бъдат увеличени парите за дентална помощ, за да може от 1 септември пациентите над 65г. да получават своите протези безплатно.
 
Анелия Клисарова: Да чуем и пациентите за бюджета на НЗОК

„Нека между първо и второ четене на бюджета  на НЗОК  да чуем и пациентите, не само съсловните организации и специалистите“. Това призова в пленарна зала народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Анелия Клисарова. Тя припомни, че от 2009г. до 2017 г. бюджетът на НЗОК от 2 млрд. лв.  става близо 4 млрд. лв. „Резултатите са обаче, че нито пациентите са доволни, нито здравните работници“, подчерта народният представител. По думите й това се случва поради огромните диспропорции, заложен в бюджета – повече средства за извънболнична помощ и много по-малко за болнична помощ; разлика в до десетки пъти в средствата за различните региони; концентрация на средства в големите градове за сметка на селата. „Всеки български гражданин иска, има правото и трябва да бъде лекуван“, категорична бе тя.