Георги Гьоков: Бюджетът на ДОО не променя несправедливостта за българите

Надя Клисурска към ГЕРБ: Подхвърляте трохички, а отнемате права

“Парламентарната група на „БСП за България“няма да подкрепи Бюджет на ДОО за 2018 г., защото тай не променя несправедливостта в света на българина“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков по време на дебата в пленарна зала. По думите му левицата няма да подкрепи бюджета на ДОО за 2018г. и защото: не се различава с нищо от предишните седем, на същите автори; ГЕРБ абсолютизират стабилността на финансовите системите за сметка на хората, които са най-ценният стратегически ресурс на държавата; липсва визия и воля за решаване на основни проблеми на обществото ни; прави се опит да се имитира социална ангажираност.

Гьоков подчерта: бюджетът на ГЕРБ за 8-ма година води до застой и до административно харчене на милиони.  „Политиката по приходите на ДОО в проекта на бюджет за 2018 г. няма сериозна стъпки в посока увеличаването им“, заяви той. По думите му всяка година има сериозно преизпълнение от 5-6%. „Има две възможности – или умишлено подценявате приходната част, или некадърно планирате“, обърна се той към управляващите.

Гьоков обясни, че като се замразява максималният осигурителен доход на нивото от 2015 г. - 2600 лв., освен че се намалява съотношението между максималния и минималния осигурителен доход, остава и принципът на управляващите от ГЕРБ, без значение с кой са в коалиция, да облагодетелстват високо доходните българи.

Гьоков поясни, че разходната част на Бюджета на ДОО не предлага нищо ново като политики и не допринася по никой начин за решаване на проблемите в областта на жизненото равнище и доходите, за намаляване на бедността и задълбочаващите се неравенства. „Отново, за поредна година, се замразява размерът на по- голямата част социални плащания“, заяви той. Социалистът заяви, че през 2018 г., а и за следващите, няма да има увеличение на заварените пенсии, различно от досегашното осъвременяване. „От левицата продължаваме да твърдим, че тези символични 3,8% не решават проблема с нарастващите разлики между стари и нови пенсии, а това създава несправедливост и конфликт между поколенията. Ние предлагаме преизчисляване на всички пенсии, но тъй като не срещаме разбиране, нека поне да се приложи коефициент 1,2 на сто за всяка година осигурителен стаж“, каза още той.

Георги Гьоков заяви, че се увеличава минималният дневен размер на обезщетението за безработица от 7,20 лв. на 9 лв. и с това то ще стане месечно около 190 лв. „Това е „цели“, 37,3 % от бъдещата минимална заплата и далеч под нивото на линия на бедност. Ние предлагаме това обезщетение да е с едно по-значително увеличение - 14,60 лв. дневно“, обясни Гьоков.

Гьоков подчерта, че с този бюджет се отнемат права - промяна в изискванията за достъпа до обезщетения за безработица, периода на получаване, отнемане на правото на ползване на парично обезщетени при временна неработоспособност, когато е настъпила в период от 30 дни след прекратяване на осигуряването- са в идеите „за намаляване на разходите“, каза още той. Социалистът подчерта, че дори обезщетението за отглеждане на малко дете от 1 до 2 -годишна се увеличава само с 40 лв.

„На нас, като опозиция, работата ни е да представим нашата алтернатива. Работа на мнозинството е дали ще се съобрази с тази алтернатива или за пореден път ще я отмине надменно и безпардонно“, заключи Георги Гьоков.

Надя Клисурска към ГЕРБ: Подхвърляте трохички, а отнемате права

„Правите минимални отстъпки за сметка на други“. Заяви депутатът от ПГ на левицата Надя Клисурска. Тя посочи като „трохички“, подхвърлени от управляващите: увеличаването на минималния размер на обезщетението за безработица с 1,80 лв.; увеличение с 1,33 лв. на ден на обезщетението за отглеждането на дете от 1-2 години, което е крайно време да бъде обвързано с минималната работна заплата; и със 7-12 лв. на пенсиите на месец,  едва от месец юли, без да има компенсации за тези, които през тази година не са получили нищо, да не говорим за преизчисления.

Надя Клисурска подчерта, че всичко това е за сметка на сериозно отстъпление от общите права за безработица. Като такова тя определи отменяната на възможността за получаване на болнични след прекратяване на трудово възнаграждение в рамките до 30 дни след него. „Увеличава се изискването за наличие на най-малко 12 месеца осигурителен стаж през последните 18 месеца при сегашни 9 към 15“, поясни тя. По думите й на хората, освободени от работодателя срещу обезщетение се отнемат правата да ползват обезщетение за безработица в пълния му размер.

Проф. Светла Бъчварова: Непоносимата тежест, която управляващите налагат на земеделските производители, ще ги тласне към сивия сектор

„Предлага се увеличение с 60% на минималния осигурителен доход на малките земеделски стопанства. Тази промяна ще засяга 112 000 семейни ферми“. Заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Светла Бъчварова. Тя обясни, че по линия на общата селскостопанска политика подпомагането не надвишава 1000 лв. годишно, а в същото време следва да се плащат осигуровки в размер на 1800 лв. годишно. „Значителна част от тези стопанства ще преминат в сивия сектор поради невъзможност да се осигуряват на такъв размер. Ние ще предложим между 1 и 2 четене алтернативен по-нисък минимален осигурителен праг за земеделските стопани, съобразен с реалното им икономическо състояние“, заключи проф. Светла Бъчварова.