Васил Антонов: Държавата не може да остане безучастна към състоянието на обектите, свързани с увековечаването на Плевенската епопея

03.11.2017 г.

Народният представител от „БСП за България” Васил Антонов притисна в парламента министъра на финансите Владислав Горанов.  Антонов повдигна от парламентарната трибуна въпроса за това, ще бъде ли осигурена финансова подкрепа от държавния бюджет за община Плевен, във връзка с подготовката на честванията, свързани със 140-годишнина от Освобождението на Плевен. Той подчерта, че „в напоената с кръвта на хиляди хора земя около Плевен почиват костите на синовете на Русия, Румъния, Украйна, Беларус, Финландия, Полша, Молдова, Закавказието и Прибалтика.”

Антонов каза, че община Плевен няма нужните над 1  млн. лв. за ремонта на паметниците. Той припомни на  министър Горанов, че само преди два месеца на свое заседание МС приема постановление, с което отпуска пари на 10 общини в България за ремонт, възстановяване и изграждане на военни паметници. Народният представител от левицата изтъкна, че има механизъм за подкрепа от държавата, въпрос е на решение.

„Състоянието на знакови обекти, символ на признателността ни като народ към загиналите освободители, показва историческата ни памет и способността ни да ценим. Отбелязването на тази паметна дата  е събитие от международен характер. Ето защо вярвам, че държавата не може да остане безучастна към състоянието на обектите, свързани с увековечаването на Плевенската епопея”, подчерта Васил Антонов.

Министър Горанов от парламентарната трибуна пое ангажимент пред Антонов, а чрез него и пред плевенчани, че ще се търсят възможности държавата да съдейства с финансови средства знаковите обекти, свързани с увековечаването на Плевенската епопея да бъдат приведени в достоен вид.