Управляващите „плашат гаргите” с подаване на оставка

„Управляващите, освен че доведоха до много бързо задълбочаване на икономическата и социална криза в страната, освен че правят постоянни експерименти с хората, със здравеопазването, със социалните помощи, с хората, които губят своята работа и не могат да получат обезщетение за безработица, сега генерират и политическа криза в страната

„Управляващите, освен че доведоха до много бързо задълбочаване на икономическата и социална криза в страната, освен че правят постоянни експерименти с хората, със здравеопазването, със социалните помощи, с хората, които губят своята работа и не могат да получат обезщетение за безработица, сега генерират и политическа криза в страната. Това заяви председателят на ПГКБ Сергей Станишев в парламента. Според лидера на БСП управляващите „плашат гаргите", говорейки за подаване на оставка и предсрочни избори. Станишев коментира, че това е показателно за самооценката, която  си дават и премиерът, и вицепремиерът за работата, която вършат. Председателят на ПГКБ отбеляза, че ГЕРБ продължават да са недоволни след осем месеца управление, след като получиха доверие от голяма част от българите, след като имат 151 депутати, които гласуват всичко, каквото им каже правителството. „Кой им е крив този път?", попита Станишев.

Бившият премиер изтъкна, че основната отговорност на правителството и на мнозинството в парламента е да дават спокойствие и сигурност на хората и да решават ежедневно проблемите им. Според Станишев през последните месеци постоянно се генерират изкуствени конфликти. Създават се разделителни линии в обществото, постоянни скандали между институции, на лице е постоянна ченгеджийница, постоянни активни мероприятия, които създават от управляващите. „Министър Дянков има своя много голям принос в това", коментира лидерът на БСП.

Сергей Станишев определи искането на управляващите за преждевременно прекратяване на правомощията на президента като абсолютно измислено и изкуствено. По думите тази инициатива създава политическо напрежение в страната и няма юридическа основа. „Всичко това цели отвличане на вниманието от реалните проблеми, от влошаващата се икономическа ситуация, от социалния колапс, от проблемите на общините, от проблемите на здравеопазването", категоричен беше лидерът на БСП. Той изрази учудване от това, че ГЕРБ се занимават с въпроси като публикуването на стенограма от официална среща и създават напрежение между институциите в момент, когато хората се чувстват все по-несигурни и неспокойни за състоянието на държавата. На въпрос дали няма повод министър Дянков да се чувства обиден от постъпката на президента Станишев каза: „Аз бих попитал г-н Дянков, нямат ли повод да се почувстват обидени хората от БАН, които той нарече феодални старци. Нямат ли повод да бъдат обидени от тази политика хората, които губят работа, които не си получават заплащанията, които не получават социалните си помощи? Нямат ли основание да бъдат обидени лекарите, джипитата и не само те, които не получават възнаграждения за свършена работа по НРД?".

Бившият премиер изтъкна, че стенограмите от дискусиите на предишния Министерски съвет са публикувани без знанието на предишните управляващи. Станишев напомни, че неведнъж е казвал, че съжалява, че не са се водили стенограми на заседанията на Политическите съвети на коалицията. „Защото щеше да бъде ясно на българските граждани колко сериозни и отговорни дискусии се водят за политиката, за икономиката, за социалната сфера", заяви лидерът на БСП. По думите му инициативата на ГЕРБ и на новото правителство да се публикуват стенограмите от Министерски съвет е глупава от гледна точка на интересите на държавата. Това според Станишев означава две неща. Първо, че никоя страна, която се интересува от това как се формира политиката, държавните решения, няма нужда от шпиони по отношение на България, защото всичко излиза наяве. Второ, че в Министерски съвет не се обсъжда нищо реално погледнато, а минават формални точки и решенията се взимат някъде другаде на тъмно.

Сергей Станишев беше категоричен, че не е възможно някой от БСП да подкрепи искането за преждевременно прекратяване на правомощията на президента. На въпрос прави ли партия президентът, лидерът на БСП каза: „Президентът след като изтече неговият мандат, има всички основания да очакваме, че ще остане в политиката, защото един държавен глава, дори и бивш, винаги оказва влияние върху политиката. Каква форма ще избере президентът, това е негово решение". На въпрос дали Първанов ще се върне в БСП след като изтече мандата му Станишев отговори: „Има една гръцка поговорка - не можеш да влезеш в една река два пъти, защото всичко тече и всичко се променя".