Творци и културни деятели подкрепиха „културния чек“ на БСП

Nov 01, 2017 Новини БСП 0 1145

Корнелия Нинова: Културата има нужда от реални действия, започваме с младите и подкрепяме българското

В Деня на народните будители лидерът на БСП Корнелия Нинова и депутати от „БСП за България“ представиха програмата „културен чек“ пред музиканти, артисти, писатели и други творци. „Честит Ден на народните будители. Те съхраниха националния ни дух и ни дадоха самочувствие на народ, притежаващ уникалност. И днес имаме будители - тези, които предават знанието си на другите; тези, които с таланта си развиват култура и духовност; тези, които с родолюбие пазят българщината. Бъдете здрави и силни. Продължавайте да будите. Имаме нужда от вас!“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. По думите й културата има нужда от реални действия и „културният чек“ е една от стъпките, които са залегнали в алтернативните бюджетни политики за 2018 г., които предлага левицата. Тя поясни, че програмата е част от европейската инициатива "Гаранция за младежта". „Предлагаме 15 млн. лв. от бюджета да бъдат отделени за този „културен чек“, с две цели – да помогнем на вас, на културните дейци, на културата и да стимулираме младите да се образоват, да търсят, да познават българското изкуство и култура“, каза още Нинова. Чрез програмата, навършилите 18 години, ще могат да посещават театри, концерти, да си купят книга, да отидат в музей. „Предвиждаме това да става в една модерна интернет платформа, която ще бъде представена и пред млади хора след 2 седмици“, обяви председателят на БСП. Според нея инициативата вече дава положителен ефект в страните, в които е факт.

Нинова каза още, че засега като че ли идеята не среща разбиране у управляващите, но от ляво ще я отстояват. Тя посочи и другите предложения в сектор култура на левицата. „Предвиждаме нарастване на средствата за култура до 1% от БВП. Това също е наша последователна и традиционна позиция. Искаме да се увеличат с 50 млн. лв. средствата за създаване и популяризиране на съвременно изкуство, а с 30 млн. лв. средствата за опазване на движимо и недвижимо културно наследство, археологически проучвания, консервация, реставрация на паметници на културата“, обясни Нинова. Тя допълни, че се настоява и за увеличаване с 5 млн. лв. на административните разходи, на работните заплати в културните институти, защото и там хората работят при унизителни условия. „Важно е да запазим тези хора и да ги стимулираме да продължават да се занимават и да запазят своята извисеност и отдаденост на тази кауза. Тези позиции ще отстояваме и в зала. Ще започнем и обществени дискусии, докато мине бюджетът, разчитаме и на вашата енергия и позиции“, заключи Нинова.

Програмата „културен чек“, която предлага левицата, срещна подкрепата и одобрението на присъстващите на срещата, които я определиха като „будителски жест“.