Представят програмата “Културен чек” в парламента

Nov 01, 2017 Новини БСП 0 695

Днес, от 12:30 ч., в зала “Запад” на НС

Днес, от 12:30 ч., в зала “Запад” на НС, народните представители от “БСП за България” от комисията по култура ще представят програмата “Културен чек”. На събитието ще присъстват популярни творци от сферата на културата.

Програмата е част от алтернативните бюджетни политики на левицата и има за цел да стимулира потреблението на продукти на български творци и културни институти от младите хора при навършване на 18-годишна възраст.

Идеята за такъв подход за формиране на естетически вкус и на начин на потребление на култура от страна на младите хора не е нова. Тя е реализирана под различни форми и чрез различни средства в редица европейски страни, а в някои от тях е и законодателно уредена.

Въвеждането на културния чек означава на всички български граждани, които през текущата календарна година навършват 18 години, да се предоставят финансови и организационни възможности за свободен достъп до култура, да се стимулира тяхното активно потребление на култура и да се насърчава развитието на самата култура.