Приказките на Бойко Борисов за предсрочни избори са бягство от отговорност

Мар 09, 2010 Новини БСП 0 1679

Симеон Дянков води политика, която няма общо с реалността в България   Приказките на Бойко Борисов за предсрочни избори са бягство от отговорност

Симеон Дянков води политика, която няма общо с реалността в България

 

Приказките на Бойко Борисов за предсрочни избори са бягство от отговорност. Правителството се избира, за да върши работа, а не да се жалва. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев. По думите му заради сегашното управление хората губят доходи, губят и надежда. „Нашето търпение отдавна се е изчерпало, въпросът е кога ще се изчерпи търпението на хората", добави лидерът на БСП.

Според Станишев обвиненията на Симеон Дянков, че предишното правителство е изхарчило 1 млрд. и 200 млн.лв. предизборно, са нескопосан опит министърът на финансите да извини собствената си некадърност да събере приходи. Бившият премиер изтъкна, че споменатите средства са били заделени от предишното правителство за защита на българската икономика и на хората. „Бяха реализирани конкретни инфраструктурни проекти и бяха запазени много работни места", напомни лидерът на БСП. Станишев изтъкна, че в огромната си част средствата са бюджетни и са били планирани в бюджета за 2009г. 211млн.лв. са били отпуснати в подкрепа на животновъдите в условията на икономическа криза. 94 млн.лв. са заделени за подобряване на железопътната инфраструктура. Отделени са средства за модернизиране на социалните домове, детските градини и студентските общежития. 100 млн.лв. предишното правителство е отпуснало за добросъвестните изпълнители по програма САПАРД. Чрез преструктуриране на разходи 155 млн.лв. са били насочени към общините. Станишев попита защо Симеон Дянков не се сърди на кметовете на ГЕРБ, които са се възползвали от парите или на Бойко Борисов, който „реже ленти" благодарение на средствата, заделени от предишното правителство.

Сергей Станишев беше категоричен, че не съжалява за нито една похарчена стотинка като антикризисна мярка. „Не разбирам осъзнава ли Дянков, че хората не ядат балансиран бюджет и не се интересуват от хвалбите му за нисък бюджетен дефицит", коментира лидерът на БСП. По думите му Симеон Дянков води политика, която няма общо с реалността в България. „Той не може да си събере приходите, въпреки гръмките обещания", зави Станишев. Той изтъкна, че бюджетът за януари месец е на минус с половин милиард лева. „Когато един министър на финансите говори, трябва да говори отговорно. Вместо да обикаля по телевизионни шоута, трябва да си върши работата", заяви Станишев. По думите му премиерът Борисов носи отговорността за това, че търпи повече от 7 месеца Дянков, чиято крайно дясна и некомпетентна политика задълбочава кризата в страната.

Секретарят на ИБ на НС на БСП Корнелия Нинова изрази притеснението на социалистите от задълбочаването на икономическата криза, предизвикана от некомпетентната и неправилна политика на правителството и по- специално на финансовия министър. Нинова напомни, че държавата дължи 2 млрд.лв. на бизнеса, 800 млн.лв. са задълженията по ДДС, а безработицата е достигнала 15%. БСП изразява безпокойство, че бюджетът на НОИ няма да може да поеме такъв ръст на безработните. „В бюрата по труда в цялата страна има огромно напрежение", изтъкна Нинова. Секретарят на БСП припомни, че от 1 януари са се повишили данъците, управляващите възнамеряват да увеличават здравната вноска, говорят и за повишаване на плоския данък. „Няма как с такава политика да се излезе то кризата", коментира Нинова. По думите й за първи път от 15 години минималната работна заплата е под прага на бедността.

Социалистите настояват държавата да се разплати с бизнеса и със социалните групи, на които дължи средства. БСП предлага и актуализация на бюджета. Пари за всичко това могат да се намерят като се повишат приходите от Агенция „Митници" например. Нинова заяви, че работа на Ваньо Танов е да събира приходи в бюджета. „А той не го прави, защото контрабандата достигна 50%. Това е над 1 млрд. лв. загуба за бюджета", каза тя. По думите й 1 млрд. лв. се оставят в сивия сектор, в ръцете на престъпниците, без никакви мерки за борба с това явление.

БСП предлага промяна и в Кодекса за социално осигуряване, с която да се избегне двойното облагане на едно и също лице за един и същи труд. Членът на ИБ на НС на БСП Георги Кадиев напомни, че от 1 януари тази година влязоха в сила промени в Кодекса за социално осигуряване. Според тях управителите на фирми освен, че се самоосигуряват, са задължени да внасят осигурителни вноски и по договор за управление. „Резултатът е, че собственик на търговски обект, който сам продава в него до 1 януари е плащал от 67,60 лв., а сега трябва да плаща 329,90 лв. Това е неадекватна данъчна политика и прокризисна мярка", каза Кадиев. Законопроектът, който предлагат от левицата, предвижда лицето да се облага само веднъж за реалния доход, който получава като има право да избира как да се облага - дали по договор за самоуправление или като самоосигуряващо се лице.

 

Пълния текст на пресконференцията може да изтеглите от тук >>>