Жельо Бойчев: Искаме отговор от 4-ма министри за загиналите 4-ма български граждани в Бургас

26.10.2017 г.

"В този ден на национален траур, най-малкото, което можем да направим е да поискаме информация относно всички действия или бездействия на българските институции, довели до загубата на живота на 4-ма български граждани в Бургас". Това заяви пред журналисти в парламента зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Жельо Бойчев. Той обясни, че затова ПГ на БСП  за България настоява на основание на чл. 113 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание утре да бъдат изслушани министърът на околната среда и водите, министърът на икономиката, министърът на вътрешните работи и министърът на регионалното развитие и благоустройството. "В нашето искане за изслушване сме посочили и конкретни въпроси, на които искаме отговор в утрешното заседание", категоричен бе той.

Атанас Костадинов: За пореден път липсата на координация между институциите се оказа фатална

"В ситуацията на обвързана компетентност на поне 4 институции, за пореден път, като че ли липсата на координация и превантивни действия се оказва фатална", заяви депутатът от ПГ на левицата Атанас Костадинов. По думите му това е порок, който от много години е факт за българската държава, но потърпевши са гражданите. Според него механизмът е такъв, че от докладите на „Басейнова дирекция“ и НИМХ на БАН за водните количества, през разпорежданията и предписанията, които издават до всички водни оператори, през ангажиментите на областните управители да поддържат в добро състояние проводимостта на речните русла и корита, през мерки, които са вменени от закона на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор да извършва- до финалното изпълнение и информацията до МВР и МРРБ за конкретните действия за есенния сезон, очевидно става въпрос за недобра комуникация. "Нашето искане е, проследявайки целия този механизъм на обвързана компетентност на поне 4 институции, да покажем истината по въпроса и да се вземат мерки, които да не поставят България в ситуация, все едно се намираме през средновековието", заяви той.

Манол Генов: Трябва да се преразгледа класификацията на потенциално опасните язовири у нас

"Един от наболелите въпроси в момента е свързан с Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Имаме пропуск в законодателството – има класификация на язовирите като потенциално опасни, тези които са над 50 хил. кубика", обясни депутатът Манол Генов. По думите му в случая в Бургас има 7 язовира, свързани един с друг в каскада.Според него всеки един от язовирите отделно не представлява заплаха, но при интензивни валежи, едногодишна или двугодишна норма за 2 денонощия, нещо може да се случи, когато тези необявени като потенциално опасни, изведнъж стават такива. "Призоваваме управляващите, да предприемат законодателни промени в Закона за водите и наредбите, които ползва тази агенция за контрол, да се направи класификация на техническите характеристики и обема вода, които се съдържат в язовирите", заключи Манол Генов.