Здравеопазването загива заради експериментите на правителството

Мар 08, 2010 Новини БСП 0 1444

  Увеличаването на здравната вноска с 2% натоварва допълнително хората в условията на криза   Здравеопазването загива

 

Увеличаването на здравната вноска с 2% натоварва допълнително хората в условията на криза

 

Здравеопазването загива. Правят се експерименти. Няма никакъв системен подход. Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев. „Абсолютно не приемаме тази идея на премиера, който казва - ще деблокираме 350 млн. лв., но ще ги съберем с другата ръка от хората с още 2% увеличаване на здравната вноска", коментира Станишев. Той изтъкна, че задължение на държавата е да осигури здравната грижа на всички граждани. 

Лидерът на БСП припомни, че преди две седмици Коалиция за България е внесла предложение да се деблокира част от резерва на НЗОК, който е бил натрупан при предишното управление. „В резерва има около 800 млн. лв. Ние предложихме да се деблокират около 450 млн. лв., за да се финансира здравеопазването без да се увеличават здравните вноски, защото това е допълнително натоварване върху българите, които обедняват", поясни Станишев. По думите му правителството ще доведе хората до просешка тояга заради политиката, която води.

Секретарят на ИБ на НС на НСП Корнелия Нинова заяви, че БСП подкрепя протеста на общопрактикуващите лекари, целящ възстановяването на нормалната работа на здравната система в България. Според Нинова лекарите не трябва да спират протестите си до окончателно отстояване на техните права. „В момента НЗОК нарушава НРД като вече 4 месеца не изпълнява задълженията си по този договор", отбеляза секретарят на БСП. От левицата настояват веднага да бъде разгледан проектопредложението на Коалиция за България за актуализация на бюджета на НЗОК. „Не приемаме разблокирането на резерва, обвързано с повишаването на вноската", заяви Нинова. По думите й увеличаването на вноската с 2% натоварва гражданите, което още веднъж доказва, че държавата бяга от своите отговорности и ги прехвърля на хората.

Сергей Станишев коментира, че обикновеният човек не се  интересува от отношенията в правителството или от отношенията между правителството и президента, а дали ще има пари за здравеопазване.  „Целият този шум и война, която се инспирира между институциите от страна на управляващите, е пълен цирк", заяви лидерът на БСП в отговори на въпрос дали би се стигнало до импийчмънт на президента заради скандала между президента Първанов и министъра на финансите Дянков. Станишев изтъкна, че в Конституцията ясно е записано какви са поводите за импийчмънт на президента. „Това, което правят ГЕРБ с идея за анкетна комисия, заплахи за импийчмънт, за мен е абсурдно. Това е бягство от отговорност и от същинските проблеми на деня", категоричен беше Станишев. По думите му скандалите, които следват един след друг позволяват на управляващите да извадят от обществената дискусия същинските проблеми, които засягат живота на хората в България.

Според бившия премиер почти нищо от антикризисния план на правителството не е изпълнено. Станишев припомни обещанията на министър Симеон Дянков, че през месец април страната ни е трябвало да излиза от кризата, но тя е започнала да се задълбочава. „Мачкат бизнеса, не плащат държавните задължения по изпълнени договори, рекетират го, не връщат ДДС около половин милиард лева", заяви Станишев. По думите му всичко това причинява изпадане в несъстоятелност на фирмите, които едва оцеляват, а оттам и до още по-голяма безработица и социално напрежение. Станишев коментира, че вместо министърът на финансите Симеон Дянков да се справя с проблемите на хората, ходи по забавни шоута, коментира президента абсолютно безотговорно, постоянно създава скандали между различни институции. „Той трябва да си ходи. Всеки ден оставането на Дянков на този пост вреди на България", категоричен беше лидерът на БСП. Според Станишев отговорността е на премиера Борисов, че го държи на поста при толкова много гафове.

На въпрос дали президентът не прави заявка за нов ляв проект като говори за същите проблеми в разговора си с финансовия министър, лидерът на БСП отговори: „Не. Аз виждам в това загриженост на държавния глава за това какво се случва в държавата. Г-н Първанов е отправял критики и към предишното правителство". Според Станишев няма никаква политическа конюнктура в поведението на президента.

 

Пълния текст на декларацията в подкрепа на протеста на лекарите може да изтеглите от тук >>>